1 min

De rechtbank Rotterdam verplicht Microsoft om een OneDrive-gebruiker te deblokkeren na een vermeende overtreding.

De gebruiker werd in 2020 door Microsoft geblokkeerd. Een van de OneDrive-afbeeldingen van de gebruiker werd door Microsoft gevlagd als ‘ongepast, uitbuitend en schadelijk voor kinderen’. Microsoft weigerde de blokkade op te heffen, waarna de gebruiker naar de rechtbank Rotterdam stapte. Onlangs maakte de rechtbank bekend dat Microsoft verplicht is om de gebruiker te deblokkeren.

Volgens de rechter heeft Microsoft onvoldoende onderbouwd waarom de afbeelding de gebruikersvoorwaarden overtrad. Microsoft koos bewust voor een beperkte verklaring. De organisatie stelde dat het volgens Amerikaanse wetten niet was toegestaan om de afbeelding met de rechtbank te delen. Dat maakt het per definitie onmogelijk om de blokkade te onderbouwen.

De rechter zag geen mogelijkheid om de eerlijkheid van de blokkade te beoordelen. Vandaar kreeg de aanklager gelijk. Microsoft moet de blokkade opheffen.

Zeldzaam

In 2020 oordeelde een rechter ten gunste van Microsoft tijdens een vergelijkbare zaak. De account van een man uit Lelystad werd geblokkeerd nadat hij kinderpornografie van WhatsApp naar OneDrive synchroniseerde. Toentertijd had Microsoft geen moeite met de onderbouwing.

Tip: Sommige bestanden blijven achter na een reset van Windows 10 en 11