2min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens internetprovider Scarlet is het in België niet mogelijk om peer-to-peer netwerkverkeer te filteren. Dit hebben de advocaten van het bedrijf gepleit voor de rechtbank.

Volgens het bedrijf hebben ze op twee verschillende manieren geprobeerd om illegale downloads tegen te houden. Maar volgens de tegenpartij, Saban, een Belgische organisatie die de belangen van auteurs, componisten en uitgevers behartigd, heeft Scarlet niet voldoende gedaan. Over een maand geeft de rechter zijn uitspraak in deze zaak.

Eind juli 2007 werd Scarlet veroordeeld om binnen zes maanden de illegale P2P-downloads te stoppen. Als dat niet gebeurde moest Scarlet een dwangsom van 2500 euro per dag aan Sabam betalen. Via het kort geding probeert de provider nu aan te tonen dat de gedane uitspraak onuitvoerbaar is.

In samenwerking met Cisco heeft Scarlet twee technieken geprobeerd om illegale downloads te stoppen. Het filteren van P2P-verkeer en het vertragen daarvan. Via een pilot-project in Gent is gebleken dat dit vertragen niet helemaal vlekkeloos verliep.

"We hebben effectief klachten gekregen dat P2P-verkeer trager ging, maar het bleef mogelijk," zegt Scarlets advocaat Christophe de Preter, "Het is enkel een ontradende maatregel."

De tweede poging was het filteren van P2P-verkeer door in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Audible Magics te proberen om de P2P-stroom te kopiëren en analyseren.

De verzamelde gegevens werden vergeleken met een databank waarin beschermde inhoudt stond gedefinieerd. Als bleek dat er illegale bestanden werden uitgewisseld ging de P2P-overdracht niet door.

Volgens Saban werd de oplossing door Audible Magics door diverse andere providers gebruikt, onder andere bij Verizon. Scarlet deed navraag bij Verizon maar daaruit bleek dat die helemaal geen project deden met Audible Magics. Sabam heeft inmiddels tegenover de rechter zich verontschuldigd vanwege deze foutieve informatie.

"We zijn ervan beschuldigd het hof te misleiden. Maar we hadden niet alle informatie. En als zelfs de gerechtsexpert Sabam volgt in de keuze voor Audible Magic, dan handelden we toch ter goeder trouw," zei de advocaat van Sabam.

Ook de oplossing van Audible Magic werkte niet. Zo konden ze de gegevens die over het Scarlet-netwerk gingen niet lezen. Een derde mogelijkheid, het blokkeren van bepaald netwerkverkeer, werkte ook niet. Zo werkte chatprogramma Skype niet en ook updates van bijvoorbeeld World of Warcraft kwamen niet door. Scarlet was bang op deze manier klanten te verliezen en stopte met de test.