2min

Tags in dit artikel

,

Alhoewel het Amerikaanse Hoge Gerechtshof maandag en grote klap heeft uitgedeeld aan fabrikanten van bestandsuitwisseling programma’s, zal de uitspraak volgens experts nauwelijks van invloed zijn op het illegaal delen van muziek en andere media.

Het Gerechtshof besliste maandag dat bedrijven als Grokster en StreamCast Networks verantwoordelijk zijn voor de massale inbreuk op copyrights door gebruikers van hun software. Alhoewel de uitspraak wel directe gevolgen kan hebben voor deze en andere bedrijven die dergelijke programma’s aanbieden, zal het weinig invloed hebben op het uitwisselen zelf.
Dat komt volgens de experts vanwege het feit dat de peer-to-peer software zo is ontworpen dat ze kan functioneren zonder de hulp van een commercieel bedrijf of instelling.

"De software opereert op een gedecentraliseerde manier," aldus Wendy Seltzer die als advocaat van StreamCast Networks vertegenwoordigde in de rechtzaak. Seltzer vervolgt: "Het programma hoeft niet in te bellen op een hoofdcomputer en het heeft ook geen updates nodig. Wat tot nog toe opgezet is kan dus gewoon blijven functioneren."

Dat het delen van bestanden een hardnekkige activiteit is blijkt ook wel uit de overlevingsdrang van het fenomeen nadat Napster door het Gerechtshof werd verboden. Het programma dat één van de eerste bestandsuitwisselingsprogramma’s was, werkte in tegenstelling tot de huidige p2p-software echter wel met centrale servers. Toch bleef p2p enorm populair, waardoor andere ontwikkelaars met software op de proppen kwamen die geen gebruik maakten van centrale servers.

Daardoor bleek de populariteit van het bestandsdelen alleen maar te groeien. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal gebruikers van 3 miljoen in 2003 is gestegen naar 6 miljoen dit jaar. Het grootste deel van de gebruikers deelt MP3-bestanden.
Daar moet echter wel bijgezegd worden dat de groei wel iets aan het stagneren is, wegens de toenemende populariteit van zogenaamde online music stores, zoals Apple’s iTunes en RealNetworks’ Rhapsody. Daarnaast worden er in Amerika, maar ook in Nederland, steeds meer personen rechtstreeks aangeklaagd door belangenorganisaties.

Toch zullen deze ontwikkelingen volgens de experts uiteindelijk niet het einde betekenen voor het gratis delen van bestanden. Zo zullen mensen zich altijd aangetrokken blijven voelen tot gratis dingen, maar veel online music stores missen ook een aantal features die wel op veel bestandsuitwisselingsprogramma’s zit. Zo kunnen iTunes gebruikers hun gekochte nummers maar op een bepaald aantal computers opslaan.

Daarnaast zijn veel ontwikkelaars van p2p software ook niet uit op geld, maar maken ze de software vaak voor de kick. Het ontwikkelen van nieuwe software zal daardoor niet direct in gevaar komen. Wat volgens experts wel zal stagneren door de uitspraak is de innovatie in p2p technologie. "Als jij momenteel een plannetje hebt uitgewerkt voor een fantastisch nieuw stukje software, kun je deze naar alle waarschijnlijkheid wel weggooien. Want door de uitspraak kunnen deze dingen tegen je gebruikt worden in een nieuwe rechtzaak," aldus Adam Eisgrau die lobbyist is voor p2p United.