Peer-2-Peer is voor veel internetproviders een kwelling. De downloadmethode zorgt ervoor dat de lijnen zwaar belast worden. Als het aan de P4P-werkgroep ligt is dat probleem echter voorbij, zij hebben een methode ontwikkeld die een hoop druk van de lijnen kan halen.

Internetproviders klagen geregeld over P2P, omdat het heel veel bandbreedte in beslag neemt. De Amerikaanse internetprovider ComCast heeft op een gegeven moment zelfs heel het protocol uitgeschakeld omdat het zoveel bandbreedte vergde.


De werking van P4P uitgelegd in een schema.

De P4P-werkgroep, bestaande uit P2P-bedrijven, providers en routerfabrikanten, heeft aangekondigd dat P2P veel efficiënter kan, dit kan bereikt worden door dergelijke P2P-netwerken intelligent te beheren. Het intelligent beheren kan ervoor zorgen dat het aantal hops, de hoeveelheid tussenstappen, sterk gereduceerd wordt. Het P4P-systeem heeft een gemiddeld aantal hops van 0,89, bij een P2P-systeem ligt dat gemiddelde op 5,5.

Het idee van de werkgroep is eerst data te delen in het eigen netwerk van de provider. Hiervoor is het systeem iTracker ontwikkeld, dat de afhandeling regelt tussen de tracker van de P2P-verbinding en de ISP. Verizon heeft het systeem, dat ontwikkeld is door Pando Networks, geïnstalleerd en constateerde een halvering van de bandbreedte die benodigd is voor P2P. Verizon’s bandbreedte wordt voor vijftig procent bepaald door P2P.

Het is voor het eerst dat P2P-bedrijven informatie delen met providers: "Deze test betekent de omslag in de geschiedenis van P2P-technologie en ISP’s", aldus Robert Levitan, baas van Pando Networks. "Het zal de ISP’s bewijzen dat het probleem niet de P2P-technologie is, maar hoe je het gebruikt. Het is mogelijk om profijt te hebben van P2P-gebruik."