Mozillas webbrowser Firefox wint steeds meer terrein, zo blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Net Applications over de tweede helft van 2008. Microsofts Internet Explorer moest echter marktaandeel inleveren.

Het marktaandeel van Internet Explorer daalde in december van 74 naar 68 procent, een daling van 6 procent. Internet Explorer blijft daarmee nog steeds de browsermarkt domineren, maar duidelijk is wel dat de jarenlange stevige positie tot de verleden tijd behoort. Firefox steeg daarentegen van 18 naar 21 procent marktaandeel, een toename van 3 procent.

Softwaregigant Microsoft heeft niet alleen te kampen met concurrentie van Mozillas Firefox. Ook rivaal Google introduceerde afgelopen jaar een eigen webbrowser onder de naam Google Chrome. Google is vastbesloten om de browser tot een groot succes te maken. Dit jaar volgen er bijvoorbeeld speciale versies voor Mac OS X en Linux en ook zitten er nieuwe functies in de pijpleiding.

Mozilla timmert momenteel aan de browserweg met Firefox 3.1, waarvan onlangs de tweede bètaversie geïntroduceerd werd. Eind januari moet er nog een derde bètaversie komen voor de definitieve versie van 3.1 gereed is. Firefox 3.1 kenmerkt zich onder andere door verbeteringen in de engine en een privacy-modus waarbij de browser niets opslaat.

Ook aan een nieuwe versie van Internet Explorer wordt momenteel gewerkt. Met versienummer 8 moet de browser, die bekend staat om het slecht ondersteunen van de webstandaarden, onder meer betere ondersteuning voor standaarden krijgen. Microsoft verwacht Internet Explorer 8 in het eerste kwartaal van 2009 klaar te maken voor een release.

Tot slot neemt door het toenemende gebruik van Apple-computers ook het gebruik van Safari toe. Apple werkt momenteel al aan de vierde versie van zijn browser die onder andere ondersteuning krijgt voor applications, een soort van applicaties los van de browser, die specifiek bedoeld zijn voor één website, zoals bijvoorbeeld Google Mail of Hotmail.