De eerste alpha-versie van Fedora 11 is beschikbaar. Deze alpha werd een paar dagen geleden nog uitgesteld, maar is gisteren dan toch echt uitgekomen. De nieuwe alpha is de eerste versie die uitkomt voor iedereen.

Fedora’s nieuwste release, Fedora 11 alpha onder codenaam ‘Leonidas’, is uitgekomen. De alpha is de eerste versie die uitkomt voor een breder publiek, het is namelijk de eerste versie die voor iedereen bruikbaar is. De gehele community om Fedora heen en alle mensen die geïnteresseerd zijn in het project kunnen de versie downloaden.

Een van de veranderingen die het meest opvalt, is gebruik van het nieuwe file-system dat ontwikkeld is voor Linux. Vooralsnog gebruiken de meeste distributies een partitieset die vrij veelvoorkomend is: een SWAP-partitie en een EXT3-partitie. Fedora besluit echter dit wat om te gooien en brengt de opvolger van EXT3 in het spel, EXT4. Vanaf versie 9 was dit file-system experimenteel al bruikbaar, maar in Fedora 11 wordt het standaard. Al met al is EXT4 een gigantische verbetering ten opzichte van EXT3, zo draait het sneller en stabieler.

Verder heeft men besloten om de audio-support en opties te centraliseren. Vroeger moest men door diverse applicaties heen om het geluid werkend te krijgen wanneer dit ‘default’ niet werkte. Fedora hoopt dit nu opgelost te hebben met PulseAudio, waarmee het geluid centraal geregeld kan worden. Verder heeft Fedora besloten om de een build van KDE 4.2 mee te leveren, te weten release candidate 2. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel aangepast worden naar de final bij een volgende alpha of beta. Ook is er besloten om GNOME 2.26 mee te leveren, eveneens een development-versie.

De alpha van versie 11 kan reeds gedownload worden voor mensen die hem graag willen proberen. Dit kan via torrent en een directe mirror. Op 5 mei moet de definitieve Fedora 11 uitkomen.