2min

Apple kondigt een prijsverhoging aan voor software en in-app aankopen in de App Store. De wijziging geldt voor de hele eurozone en enkele landen in Azië en Zuid-Amerika.

De prijzen van de App Store worden regelmatig gewijzigd. De kosten van apps verschillen per regio. Vorig jaar verlaagde Apple de prijzen voor eurolanden om rekening te houden met valuta en belastingen. De startprijzen van applicaties daalde van 1,09 euro naar 99 cent.

De meest recente wijziging verhoogt de startprijzen naar 1,19 euro. De nieuwe kosten gaan op 5 oktober in, aldus Apple in een blogbericht. Automatisch verlengbare abonnementen zijn uitgesloten.

Regio’s

Naast de eurozone krijgen Japan, Maleisië, Pakistan, Zuid-Korea, Vietnam en Chili met de prijsstijging te maken. Volgens Apple is de prijsstijging in sommige landen het gevolg van wetswijzigingen met betrekking tot consumentenbelastingen.

Apple onthulde eerder deze maand de volgende iPhone-generatie. De techgigant heeft zijn dienstensector uitgebreid om de afhankelijkheid van devices te verminderen. De dienstensector, waaronder de App Store, groeide in de afgelopen jaren hard. De huidige inkomsten schommelen rond de 20 miljard euro per kwartaal.

De App Store is een belangrijke inkomstenbron voor Apple. Jammer genoeg voldeden de meest recente kwartaalcijfers niet aan de verwachtingen van investeerder.

Ontwikkelaars mogen de prijzen gelijktrekken

De ‘Pricing and Availability’-sectie van ‘My Apps’ wordt bijgewerkt wanneer de wijzigingen ingaan. Developers kunnen de prijzen van hun applicaties, in-app aankopen en automatisch verlengbare abonnementen op elk moment aanpassen via App Store Connect. Developers die abonnementen aanbieden kunnen de prijzen voor bestaande abonnees gelijk houden.

Volgens een onafhankelijke analyse van Apptopia hebben app-ontwikkelaars hun kosten het afgelopen jaar reeds verhoogd. In juli steeg de gemiddelde prijs van in-app aankopen met 40 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2021.