3min

De iPhone 14, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn beschikbaar in Nederland. De smartphones zijn sinds 9 september voor te bestellen, maar worden inmiddels daadwerkelijk geleverd.

De nieuwe iPhone 14-serie bestaat uit vier modellen. De iPhone 14, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max worden zijn nu leverbaar. De iPhone 14 Plus volgt op 7 oktober 2022.

iPhone 14 en iPhone 14 Plus

De iPhone 14 (1019 euro) en iPhone 14 Plus (1169 euro) zijn het goedkoopst. Beide toestellen draaien op een A15 Bionic chipset, dezelfde processor als de iPhone 13-modellen van vorig jaar. De camera’s werden vernieuwd. Apple beweert dat de beeldkwaliteit van foto’s en video’s bij weinig licht met 49 procent is verbeterd ten opzichte van de iPhone 13.

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn een stukje duurder (respectievelijk 1329 euro en 1479 euro). Beide modellen draaien op een A16 Bionic chipset, een snellere processor dan de A15. De Pro en Pro Max zijn de eerste iPhones met 48-megapixel camera’s. Apple beweert dat de beeldkwaliteit van foto’s en video’s bij weinig licht met 200 tot 300 procent is verbeterd.

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max hebben een schermgrootte van 6,1 inch en 6,7 inch. De iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn identiek, maar de Pro-modellen voelen groter. De toestellen zijn uitgerust met ‘Dynamic Island’, een functie die een deel van het interface verplaatst naar een nieuwe sectie bovenaan het scherm, zoals hieronder afgebeeld. De functie biedt meer schermruimte voor apps.

Reviews

De meningen over de iPhone 14 zijn verdeeld. Sommige analisten vinden het toestel karig, aangezien het model op dezelfde processor als de iPhone 13 draait, terwijl de prijs 110 euro hoger ligt dan zijn voorganger. De camera’s zijn daarentegen nieuw. Volgens website TechCrunch is de prijs het waard voor gebruikers die waarde hechten aan foto- en videokwaliteit.

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max werden positief ontvangen. De A16 Bionic chipset is een stuk sneller dan A15. Ook de camera’s zijn superieur. Meerdere analisten beschreven de ‘Dynamic Island’ als regelrechte verbetering van het interface.

iOS 16 

Elk model ondersteunt iOS 16. Het nieuwe besturingssysteem is sinds maandag 12 september beschikbaar. Een van de grootste veranderingen is het nieuwe vergrendelscherm. Gebruikers bepalen voortaan zelf welke widgets het interface toont.  

De nieuwe Live Activities-functies maakt het mogelijk om live evenementen te volgen zonder de iPhone te ontgrendelen. Updates over een evenement, bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, worden op het vergrendelscherm getoond. Daarnaast introduceert het besturingssysteem Passkeys, een veiliger alternatief voor wachtwoorden.  

Verder focust iOS 16 op individuele apps, waaronder Messages, Mail en Photos. Photos heeft een nieuwe functie voor het automatische uitsnijden van personen, dieren en objecten. Messages maakt het mogelijk om verzonden berichten te bewerken en verwijderen. Gebruikers van Mail kunnen e-mails voortaan inplannen. 

Versnellingsmeter en satellietcommunicatie 

Alle nieuwe iPhones zijn uitgerust met een versnellingsmeter. De toevoeging stelt de modellen in staat om auto-ongelukken te herkennen. Een toestel kan hulpdiensten inschakelen wanneer een gebruiker niet meer in staat is om de smartphone te bedienen.

Daarnaast kunnen gebruikers in de Verenigde Staten en Canada noodmeldingen versturen op een satellietnetwerk. De functie maakt het mogelijk om zonder internetverbinding locaties te delen. Apple bevestigde niet of en wanneer de functie internationaal beschikbaar wordt.  

Tip: Apple lanceert iPhone 14, Pro, Pro Max en Plus