De Franse gendarmerie, de Franse versie van de marechaussee, heeft middels een omschakeling op opensourcesoftware 50 miljoen euro bespaard, aldus opperluitenant Xavier Guimard. "Dit jaar zal het IT-budget gereduceerd worden met 70 procent, dit zal echter niet van invloed zijn op onze systemen", aldus Xavier Guimard.

Guimard gaf onlangs een presentatie in Utrecht over de migratie van een Microsoft-platform naar een platform gebaseerd op Ubuntu Linux. De presentatie maakte deel uit van zijn keynote tijdens de jaarlijkse conferentie van Nederland Open in Verbinding (NOiV), de nationale organisatie voor de uitbreiding van opensource-toepassingen binnen de overheid.

De gendarmerie kocht eerst jaarlijks 12.000 tot 15.000 licenties, dit waren er in 2005 nog maar 27. De meeste besparingen zijn dan ook geboekt op de aankoop van licenties. "Sinds juli 2007 hebben we maar 200 Microsoft-licenties aangeschaft. Als iemand binnen de gendarmerie een nieuwe computer wil dan wordt deze geleverd met Ubuntu Linux, dit moet de gebruikers aanmoedigen om te migreren", aldus Guimard.

Volgens Guimard is het onderhoud van de Linux-systemen ook een stuk makkelijker. "Vroeger moesten we veel reizen om een nieuwe versie van bijvoorbeeld een antivirus-applicatie te installeren op de desktops die we hebben op de eilanden van Frans Polynesië. Iets soortgelijks is nu te doen binnen twee weken en vereist niet dat we moeten reizen", aldus Guimard.

Geen training nodig

Volgens Guimard is er geen enkele training van personeel nodig geweest voor gebruikers. De organisatie maakt onder andere gebruik van webapplicaties, deze werkten na aanpassingen net zo goed onder Firefox wat tot een uitrol van de opensource-browser heeft geleid. "Gebruikers hebben geen training nodig om een browser te gebruiken", aldus Guimard. Voor e-mail werd er overgeschakeld op centrale IMAP-servers waardoor de uitrol van Mozilla’s e-mailapplicatie, Thunderbird, mogelijk werd.

In 2007 heeft de gendarmerie het complete besturingssysteem overgezet op opensourcesoftware middels Ubuntu Linux. "Migreren van Windows XP naar Vista zou ons weinig profijt opleveren. Microsoft wist ons zelfs te vertellen dat de migratie naar Vista zou betekenen dat we onze gebruikers moesten trainen. Het migreren naar Ubuntu was daarentegen erg makkelijk, het enige verschil is te vinden in de gebruikte iconen en de spelletjes en dat laatste is niet van belang voor ons", aldus Guimard.