De Franse Gendarmerie heeft besloten om Internet Explorer op al haar 70.000 computers te vervangen door Mozilla’s Firefox en email client Thunderbird.

Volgens de Christian Brachet, die de IT zaken leidt bij de Franse politie, is er gekozen voor de twee producten van de Mozilla Foundation wegens de betrouwbaarheid, veiligheid en compatibiliteit van de software.

Daarnaast ondersteunt Firefox de W3C standaarden en werkt het programma even goed onder Windows, Mac OS X en Linux. Dat biedt volgens de politie mogelijkheden voor de toekomst, als burgers bijvoorbeeld aangifte willen doen via het internet.
"Door onze keuze voor Firefox dringen we de burger niet een bepaalde browser op. Ze mogen elke browser gebruiken die ze willen, zolang deze maar ondersteuning biedt aan de W3C standaarden", aldus de Franse politie.

De overstap naar Firefox is één van de stappen die de Franse politie neemt om grotendeels over te stappen naar open-source producten. Vorig jaar besloot de politie al om Microsoft’s Office pakket in te ruilen voor het open-source OpenOffice pakket. Dat scheelt de Franse overheid jaarlijks meer dan twee miljoen euro. Verder maakte de overstap het mogelijk dat acht politie agenten zonder ruime IT-kennis een applicatie konden ontwikkelen om aangiftes te verwerken.

Het open-source succes bij de gendarmerie heeft ook andere overheidsinstellingen en ministeries ertoe overgehaald om over te stappen op open-source alternatieven. Zo zal het ministerie van Financiën in de tweede helft van 2006 ongeveer 80.000 computers voorzien van open-source software.

Alhoewel bijna alle softwarepakketten door de politie zijn ingeruild voor open-source varianten zijn er nog geen besluiten genomen voor een overstap naar een open-source besturingssysteem zoals Linux, maar de politie speelt naar eigen zeggen wel met die gedachte.