2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft afgelopen donderdag een nieuwe bèta van Mac OS X Snow Leopard beschikbaar gesteld. De nieuwe bèta maakte in de vorm van een update via Software-update zijn weg naar gebruikers.

De nieuwe bèta draagt buildnummer 10A402 en weegt ongeveer 1.30 GB. Meest opvallend in de nieuwe bèta zijn enkele visuele wijzigingen. Voorafgaand aan de WWDC waren er wat geruchten dat de complete gebruikersinterface in Snow Leopard op de schop zou gaan, maar dit bleek niet te kloppen.

De nieuwe build duidt er mogelijk op dat Apple toch wat kleine – minder ingrijpende – wijzigingen in de gebruikersinterface gaat aanbrengen. Een van de opvallende visuele wijzigingen betreft bijvoorbeeld de manier waarop context-menu’s in de Dock weergegeven worden.

In Mac OS X Leopard zijn deze menu’s wit met zwarte tekst, maar in de laatste Snow Leopard-bèta heeft Apple de kleuren omgedraaid en zijn de menu’s zwart met witte tekst zoals op onderstaande afbeelding te zien is. De menu’s lijken op de zwarte HUD-venstertjes die ook in Leopard geïntroduceerd werden.

Apple neemt zo te zien ook langzamerhand andere interface-elementen van Mac OS X onder handen. Zo heeft men de knoppen op de schuif-elementen van een donkerder blauw voorzien. Daarnaast spelen de ontwikkelaars ook met de schuif-elementen in de Finder die een grijze kleur heeft gekregen overeenstemmend met de interface van iTunes, wat inmiddels wel als graadmeter gezien kan worden voor toekomstige visuele veranderingen in Mac OS X.

Apple heeft naar verluidt echter ook aandacht besteedt aan de algehele werking van het systeem. Zo melden veel gebruikers dat het besturingssysteem beter en sneller reageert. Ook de opstart- en afsluittijden zouden fors zijn verbeterd.

Een aantal gebruikers dat de nieuwe build op een notebook uitgetest heeft meldt, dat de batterij-indicators aangeven dat de batterij – in tegenstelling tot bij vorige builds – langer meegaat. Dit is echter niet bevestigd door uitgebreide batterijtest.

Verder werkt in de nieuwe build Exposé weer correct samen met meerdere monitors. Vensters blijven nu op de specifieke monitors in plaats van te worden verzameld op één monitor, wat bij de vorige build nog wel het geval was. Tot slot heeft ook de QuickTime Player weer een update gekregen naar versie 10.0 met buildnummer 42. Wat hiermee veranderd is, is echter niet duidelijk.

Duidelijk is wel dat Apple momenteel toewerkt naar een definitieve versie van het besturingssysteem dat volgens het bedrijf in september uit gaat komen. Afgaand op de feedback van ontwikkelaars slaagt Apple daar tot nu toe erg goed in en kunnen consumenten in september een zeer stabiele versie van het Mac OS X-besturingssysteem verwachten. Overigens staan wijzigingen die tijdens de bèta-periode gemaakt worden niet vast en kunnen alsnog weer teruggedraaid worden.