2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft aangegeven dat de softwaregigant Red Hat en Ubuntu als bedreigingen ziet. De twee Linux-distrubuties, afkomstig van respectievelijk Red Hat en Canonical, worden door Microsoft aangeduid als bedreigingen.

Dit wil zeggen dat Microsoft nauwlettend in de gaten gaat houden wat de twee bedrijven doen. Hiermee geeft Microsoft dus aan dat het bedrijf potentie ziet in beide distributies, in ieder geval genoeg om ze als gevaarlijk te bestempelen.

Deze uitspraken deed Microsoft in zijn 10K-rapport, dit rapport moet jaarlijks afgedragen worden aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en bevat alles over het bedrijf. Het gaat in over het algemene reilen en zeilen van het bedrijf. Microsoft gaf aan dat zowel Red Hat Linux als Ubuntu Linux twee concurrenten zijn geworden op het gebied van Windows voor desktops.

Dit is de eerste keer dat Microsoft Ubuntu aanstreept als concurrent, vorig jaar was alleen Red Hat ‘de gelukkige’. Red Hat was vorig jaar ook alleen op het gebied van ‘Business- en Server & Tool-divisies’ een concurrent. Apple is ook weer als concurrent aangestreept, maar dat is weinig nieuws onder de zon.

Microsoft geeft aan dat het bedrijf moeite doet om Linux’ marktaandeel niet te laten groeien. Het bedrijf erkent dat vooral veel nieuwe markten ervandoor gaan met Linux-producten. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan netbooks, waar veelal Linux-distributies op draaien.

Dit is niet het enige waarin Microsoft nieuwe concurrenten accepteert. Op bijvoorbeeld de browsermarkt zijn Google, Apple en Opera erbij gekomen. Mozilla was reeds aanwezig. Op het gebied van Google Android geeft Microsoft in ieder geval aan dat Google werkt aan een nieuw project om het ook op netbooks te krijgen, maar de softwaregigant vormt niet echt een mening in zijn schrijven.