Canadese wetenschappers hebben vastgesteld dat het schadelijk kan zijn voor je relatie als je veel tijd doorbrengt op een sociale netwerk-site, zoals Hyves of FaceBook. Men zou namelijk jaloerser worden, waardoor de vertrouwen in een relatie wegebt.

Hiervoor hebben de wetenschappers, actief op de University of Guelph, een enquête afgenomen. De enquête werd afgenomen onder 308 verschillende mensen en bestond uit een aantal vragen over hoelang men op dergelijke websites zit en hoe hij of zij met zijn of haar geliefde omgaat.

Hiertussen is nu een verband gevonden, wanneer men meer dan 38 minuten per dag op een sociale netwerk-site doorbrengt, wordt hij of zij jaloerser dan normaal. Het gemiddelde aantal minuten per dag op de een dergelijke website is vastgesteld op 38 minuten.

Wanneer men veel tijd op FaceBook of dergelijke besteed wordt het profiel van de geliefde beter bestudeerd. Dat zorgt ervoor dat men sneller argwaan krijgt en zodoende wordt men jaloerser. Dit gebeurd meestal wanneer er een onbekend figuur voorbij komt.

Wanneer men hier eenmaal mee begint is er eigenlijk ‘geen ophouden meer aan’, stellen de onderzoekers. Volgens hun komt men dan in een vicieuze cirkel terecht en gaat men steeds vaker ‘controleren’. Vrouwen zijn over het algemeen jaloerser in dit soort dingen dan mannen, volgens de onderzoekers wordt dit ook bevestigt in andere onderzoeken en lijkt het erop dat vrouwen over het algemeen jaloerser zijn.

Wanneer je al langere tijd een profiel hebt op een dergelijke website, loop je ook meer risico dat je partner jaloers wordt. "Oudere Facebook-gebruikers hebben een langere historie met meer oude vrienden en partners, waar hun geliefden jaloers op kunnen worden", aldus onderzoeksleidster Amy Muise.