2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) is net een paar maandjes oud, maar in de Apple-community gaat inmiddels het gerucht dat Apple al druk bezig is met een opvolger voor het besturingssysteem.

Deze opvolger zou, als Apple de traditie voortzet, Mac OS X 10.7 gaan heten. MacRumors ontdekte onlangs een bugmelding voor het opensource-framework launchd dat verantwoordelijk is voor het opstarten van het Mac OS X-besturingssysteem en de processen beheert. Hierin dook de vermelding ’11A47′ op, een verwijzing naar het buildnummer van de build waarmee een probleem bestaat.

Bij het formuleren van de buildnummers hanteert Apple een systeem waarbij elk onderdeel van het buildnummer een betekenis heeft. Zo staat bij het buildnummer 10A432 van de retailversie van Snow Leopard de ’10’ voor de ‘major versie’, 10.6 in dit geval. De ‘A’ voor de eerste versie (10.6.0) gevolgd door een specifiek buildnummer ‘432’.

Het buildnummer ’11A47′ staat in dit geval dan ook voor de elfde major versie, hoogstwaarschijnlijk 10.7. Een codenaam, zoals Apple bij elke voorgaande release van Mac OS X heeft gedaan, is voor Mac OS X 10.7 nog niet bekend, maar dit zal waarschijnlijk wederom die van een katachtige zijn.

Uit de ’47’ kan volgens kenners tevens opgemaakt worden dat de ontwikkeling al zeker een tot twee maanden geleden is gestart. Dit zou betekenen dat Apple al begonnen is met de ontwikkeling van Mac OS X 10.7 toen de huidige versie, Mac OS X Snow Leopard, nog niet in de winkels lag. Dit is dan ook wel weer logisch omdat Apple altijd gezegd heeft dat Snow Leopard de basis legt voor volgende versies van Mac OS X.

Waarschijnlijk zullen we ergens in het voorjaar of op de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) in juni of juli meer informatie krijgen over de opvolger van Mac OS X Snow Leopard. Aangezien Apple zich bij Snow Leopard meer gefocust heeft op het verbeteren van de onderliggende technologieën lijkt het waarschijnlijk dat Mac OS X 10.7 weer meer gericht zal zijn op functionaliteiten die allereerst voor de gewone gebruiker interessant zijn.