Na de keynote die geheel in het teken van de iPhone stond, was er ook nog nieuws over de opvolger van Mac OS X Leopard. Eerder deden al geruchten de ronde dat de opvolger van Leopard ‘Snow Leopard’ zou gaan heten.

Uit het voorproefje dat exclusief voor op de WWDC aanwezige ontwikkelaars was, blijkt dat Snow Leopard geen nieuwe baanbrekende functies voor de eindgebruiker zal introduceren. Zoals eerder al bekend werd richt Apple zich met Snow Leopard op stabiliteit, performance en snelheid. Wel volledig nieuw is uitgebreide ondersteuning voor Microsoft Exchange 2007. Deze ondersteuning is in de OS X-programma’s Mail, iCal en Adresboek ingebouwd.

Daarnaast is het hoofddoel van de nieuwe versie van Mac OS X een nieuwe basis leggen voor toekomstige innovatie van het Mac OS X-besturingssysteem. Snow Leopard zal daarom geoptimaliseerd zijn voor processors met meerdere cores en om ontwikkelaars in staat te stellen om de aanwezige kracht optimaal te kunnen gebruiken introduceert Apple een nieuwe functie onder de naam Grand Central waarmee ontwikkelaars alle cores aan kunnen sturen.

Ook kan Snow Leopard, mede omdat het ook volledig 64-bit is, ook grotere hoeveelheden werkgeheugen aan, tot wel 16 TB theoretisch. Tot slot introduceert Apple een nieuw media-platform onder de naam QuickTime X in Snow Leopard. Dit media-platform optimaliseert de ondersteuning voor audio- en videoformaten waardoor extreem efficiënt audio en video afgespeeld kan worden.

Ook krijgt Snow Leopard een nieuwe versie van Safari met verbeterde ondersteuning voor JavaScript waarmee een performancewinst van wel 53 procent wordt behaald in Web 2.0-websites zoals het onlangs aangekondigde MobileMe.

"We introduceerden meer dan tienduizend nieuwe functies in OS X in de afgelopen zeven jaar en Snow Leopard legt een fundament om er nog eens enkele duizenden aan toe te kunnen voegen", aldus Bertrand Serlet, Apple’s senior vice president of Software Engineering. "In onze voortdurende pogingen om de beste gebruikerservaring te leveren, hebben we nu besloten om de pauze-knop in te drukken zodat we ons kunnen focussen op het perfectioneren van ’s werelds meest gevanceerde besturingssysteem."

Apple streeft er naar om de nieuwe versie van Mac OS X over ongeveer een jaar te kunnen lanceren. Eerder was dit nog januari 2009. Aanwezige ontwikkelaars kregen allemaal een eerste testversie van Snow Leopard mee naar huis. Inmiddels heeft Apple ook een apart gedeelte van zijn website ingericht voor de opvolger van Leopard.