2min

De snelheid van kabelinternet is flink gestegen, ADSL-internet daarentegen is behoorlijk achtergebleven. Uit een onderzoek blijkt dat kabelinternet maar liefst drie keer zo snel is als ADSL.

iPingTest heeft in opdracht van NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven, niet alleen naar de download gekeken, maar ook naar de upload. Uit de test kwam zelfs naar voren dat de upload van kabelinternet vier keer zo snel is als ADSL. De snelheid van kabelinternet is van 8,5 Mbps naar 22,1 Mbps gegaan, terwijl de uploadsnelheid van 1,2 Mbps naar 2,4 Mbps is gestegen.

Nu is het dus de vraag hoe het met ADSL is gesteld. ADSL heeft nauwelijks veranderingen doorgemaakt. Zo is de uploadsnelheid gemiddeld 0,6 Mbps. Over de downloadsnelheid is niets bekend gemaakt, maar waarschijnlijk zal deze vergeleken met kabelinternet eveneens vrij laag liggen.

Dit grote verschil komt vooral door het Highspeed-aanbod dat kabelaars tegenwoordig hebben. Grote namen als Ziggo en UPC bieden dergelijke abonnementen aan, maar het zal niet lang meer duren voordat ook andere kleinere bedrijven dit gaan doen.

KPN is naar eigen zeggen bezig met snellere DSL-verbindingen, waarschijnlijk met de naam VDSL. Bij de VDSL-technologie gaat het DSL-signaal niet alleen maar over koperkabels, maar voor het grootste gedeelte over glasvezel. In elke wijk zorgen verdeelkasten ervoor dat het signaal naar de klant komt, dit kan gewoon over de bestaande telefoonlijnen. Alleen voor de afstand tussen verdeelkasten en centrale wordt glasvezel gebruikt.

Over het hoe, wat en wanneer blijft het echter nogal stil. Of VDSL de achterstand met kabelinternet kan inlopen is daarbij ook nog maar de vraag.