2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Sinds begin deze maand is BREIN begonnen met het ondernemen van actie tegen het grootschalige illegale aanbod van e-books op het internet. Vorige week lag de focus op vraag-en-aanbod sites. In totaal werden enkele honderden advertenties, van ongeveer 175 aanbieders, van illegale e-books verwijderd.

"Het aanbod op zulke sites bestaat altijd uit hele lijsten digitale boeken, waarvan er dan meerdere tegelijkertijd gekocht worden worden, zeg 20 voor 20 euro. De gemiddelde prijs is 1 euro per boek", aldus BREIN directeur Tim Kuik. "Je ziet ook illegale aanbieders die titels willen ruilen zodat ze een zo compleet mogelijk aanbod van populaire titels kunnen verkopen. Ook daarbij gaat het om hele waslijsten tegelijk".

BREIN verwacht dat, door de komst van de iPad, de vraag naar digitale boeken zal toenemen. Apple biedt de mogelijkheid om e-books legaal aan te schaffen met iBooks, net zoals ze dat gedaan hebben met iTunes voor de iPod. Ook Amazon en het Nederlandse Bol.com verkopen digitale boeken. Net als bij muziek, films en games, zie je dat een legaal aanbod niet voldoende is om illegaliteit de kop in te drukken. De consument is altijd op zoek naar de laagste prijs en daarom zal ook de vraag naar illegale kopieën van e-books toenemen. BREIN gaat dat illegale aanbod in Nederland de pas afsnijden, zegt Tim Kuik.

BREIN verzorgde al de handhaving voor rechthebbenden op films, muziek en games tegen inbreuk en structureel misbruik. Nu zijn daar ook digitale boeken bijgekomen. Naast het verwijderen van advertenties van illegale aanbieders en civiel- of strafrechtelijke vervolging van de grootste boosdoeners, gaat BREIN’s aandacht ook uit naar p2p (uitwissel) sites en usenet sites en servers waar gratis illegale e-books gedownload worden. BREIN verwijderde deze week twee bittorrent sites die onder meer rond de 25.000 links naar illegale e-books aanboden.

In het eerste kwartaal 2010, nog zonder e-books erbij, sloot BREIN 283 illegale websites af. De hoeveelheid links op die sites liep in de miljoenen. Ook werden 5.850 advertenties met illegaal aanbod verwijderd. Met 23 illegale aanbieders werd een schikking getroffen. Zij tekenden een onthoudingsverklaring die hen bij toekomstige inbreuk op 500 euro per illegale drager of bestand komt te staan. Tegen 42 illegale aanbieders loopt verder onderzoek. Belangrijk in het eerste kwartaal was ook de uitspraak in hoger beroep tegen de eigenaar van de illegale indexeringsite Shareconnector waarin het Hof Amsterdam het verbod van de voorzieningenrechter uit 2008 bekrachtigde. De site, die volgens het Hof als hobby zonder winstoogmerk gedreven werd, is onrechtmatig en moet offline blijven op verbeurte van een dwangsom van 1000 euro per dag met een maximum van 100.000 euro.