min

Tags in dit artikel

, , ,

In een brief aan Mark Zuckerberg hebben vier Amerikaanse senatoren gisteren aan de Facebook-topman gevraagd om een recente wijziging in de privacy-instellingen te herzien. De senatoren uiten zich bezorgd en zijn bang dat de privacy van Facebook-gebruikers in het geding is.

Het internetbedrijf kondigde vorige week aan dat persoonlijke details van gebruikers zoals woonplaats, interesses en vrienden voortaan standaard openbaar zijn. In de brief deden de senatoren een dringend verzoek aan Zuckerberg om het beleid te veranderen. Gebruikersinformatie zou standaard verborgen moeten zijn en alleen met derden gedeeld worden als de gebruikers daar zelf nadrukkelijk voor kiezen, zo wordt gesteld in de brief.

Schumer, een van de senatoren, zei het volgende: "Sites zoals Facebook worden met de dag populairder en hebben de manier waarom mensen met elkaar communiceren veranderd. Het is van essentieel belang dat gebruikers controle houden over hun eigen persoonlijke informatie, daarom is het belangrijk dat gebruikers zelf beslissen of ze deze informatie willen tonen en niet Facebook."

De senatoren schrijven ook in de brief dat ze bezorgd zijn over de recente verandering in het beleid, die het voor adverteerders mogelijk maakt om informatie uit profielen langer dan 24 uur op te slaan. Adverteerders mogen nu data voor een onbeperkte periode opslaan.

In de brief wordt meerdere malen duidelijk gemaakt dat de senatoren het op prijs stellen dat Facebook gebruikers de mogelijkheid geeft informatie te verbergen, maar geven aan dat veel gebruikers hiervan niet op de hoogte zijn en dat het ingewikkeld en verwarrend is om door deze opties te navigeren, met als gevolg dat gebruikers ongewild persoonlijke informatie delen met derden. De Federal Trade Commission (FTC) gaat de zaak onderzoeken. Schumer drong er bij de FTC op aan om met richtlijnen te komen met betrekking tot het delen van persoonlijke informatie en de toegang tot persoonlijke informatie te verbieden zonder toestemming van de gebruiker.