2min

Al geruime tijd hebben critici commentaar op het privacybeleid van de populaire sociale netwerksite Facebook. Zo is er onder meer kritiek geleverd op de gezichtsherkenningsoftware. Ook de hackersgroep Anonymous hadden veel commentaar op het privacybeleid en kondigden daarop aan Facebook te zullen vernietigen. Het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg heeft nu enkele wijzigingen doorgevoerd in de privacy settings.

Facebook heeft de privacy settings een stuk beter zichtbaar gemaakt dan voorheen het geval was en gebruikers hebben voortaan meer controle over hun eigen zichtbaarheid en content.

Eén van de wijzigingen is dat er voortaan een menu verschijnt zodra een gebruiker een foto of bericht op zijn profiel wil plaatsen. Hier kunnen zij aangeven voor wie deze content bedoeld is: alleen voor hun vrienden of voor iedereen. Tevens komt er een tool waarmee je zelf kunt bekijken hoe andere Facebook-gebruikers jouw profiel te zien krijgen.

Ook komt er de mogelijkheid om achteraf wijzigingen aan te brengen in de zichtbaarheid van je content. Zo wordt het mogelijk om de status van een bericht te wijzigen na publicatie. Nu kun je een bericht alleen wissen als je deze per ongeluk openbaar hebt gemaakt. De zichtbaarheid van oudere berichten kun je voortaan ook veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe vrienden toe te voegen die het bericht kunnen lezen of deze te blokkeren voor voormalige vrienden.

Een andere wijziging is dat je voortaan zelf goedkeuring kunt geven of een foto waarin je bent getagd zichtbaar wordt op je profiel of niet. Het is eveneens mogelijk om de ’tagger’ te vragen de tag te verwijderen of de foto te verwijderen.

Ook in de locatie-informatie zal Facebook wijzigingen aanbrengen. In de toekomst is het alleen nog maar mogelijk om handmatig je locatie toe te voegen bij een statusupdate. Nu gebeurt dat nog automatisch als Facebook Places is ingeschakeld. Zo konden je vrienden, maar ook je werkgever, altijd kijken of ‘controleren’ waar je uithing.

Al deze wijzigingen zullen de komende dagen worden geïmplementeerd. Het doorvoeren van de wijzigingen voor de mobiele apps zal echter nog enige tijd in beslag nemen.