2min

Vorige week meldden we al dat Ziggo weigert om The Pirate Bay te blokkeren, dit omdat Ziggo van mening is dat zij slechts informatie doorgeven en niet hosten. Stichting Brein vindt echter dat er alles aan gedaan moet worden om illegale websites af te sluiten ook als dat betekent dat providers in actie moeten komen, daarom stapt Brein naar de rechter.

Zoals vorige week al werd vermoed gaat Stichting Brein het dan ook daadwerkelijk proberen, ze gaan een kort geding aanspannen tegen Ziggo om ervoor te zorgen dat er een bevel van de rechter komt, dat Ziggo ervoor moet zorgen dat hun klanten niet meer de website van The Pirate Bay kunnen bezoeken.

De wet lijkt echter aan de kant van de provider te staan, gezien in artikel 196c van het Burgerlijk wetboek staat dat providers niet aansprakelijk zijn voor informatie/data die zij doorgeven en dus niet hosten. Tim Kuijk van Stichting Brein erkent dat providers niet aansprakelijk zijn voor de informatie, maar wel voor het beëindigen van de doorgifte als daarmee inbreuk op auteursrechten wordt gepleegd.

Mocht een rechter toch besluiten Stichting Brein in het gelijk te stellen, dan zullen de providers in Nederland het nog druk gaan krijgen, het wordt dan namelijk mogelijk om bij elke rechterlijke uitspraak van smaad of portretrechtschending een provider te verzoeken de website af te sluiten die in overtreding is.

Gezien de techniek altijd sneller gaat dan de wet en de rechterlijke macht, maken de internet providers zich wel een beetje zorgen. Niet alle rechters zijn even goed onderlegd als het gaat om internet, daarmee is het dus van belang dat de rechter een goed beeld krijgt van wat de gevolgen zijn als Stichting Brein in het gelijk wordt gesteld.

Internet provider XS4ALL en UPC hebben daarom al zeer duidelijk gemaakt volledig achter Ziggo te staan en dat ook zij niet van plan zijn om The Pirate Bay af te sluiten.