2min

Internetproviders XS4ALL en Ziggo gaan de strijd aan met Brein in een kort geding. Het kort geding werd door stichting Brein aangespannen tegen Ziggo. XS4ALL heeft nu bekendgemaakt dat het zich als partij heeft toegevoegd aan het kort geding.

Stichting Brein wil via het kort geding Ziggo dwingen tot het blokkeren van The Pirate Bay, een website die torrentlinks indexeert. Ziggo en XS4ALL vinden dat ze als providers een doorgeefluik zijn voor hun klanten, en dat ze niet mogen worden gebruikt in de strijd die stichting Brein voert tegen illegaal downloaden. Eerder bepaalde een rechter dat The Pirate Bay illegaal handelt, maar de mensen achter The Pirate Bay zijn ongrijpbaar voor justitie.

Brein wil via het kort geding tegen Ziggo, een van de grootste internetproviders in Nederland, ervoor zorgen dat de internetprovider de website blokkeert voor zijn klanten. XS4ALL en Ziggo zijn echter van mening dat ze als een doorgeefluik fungeren en niet verantwoordelijk zijn voor informatie die niet op hun eigen netwerkcomputers en servers staat. XS4ALL spreekt over ‘internetcensuur’ en stelt dat het maatschappelijk niet wenselijk is dat providers zich bemoeien met het verkeer van hun gebruikers. "Het fundament van internet is juist dat providers het verkeer van hun gebruikers ongefilterd doorlaten", aldus XS4ALL. De ISP geeft aan dat Brein aan het verkeerde adres is omdat The Pirate Bay niet op de server van Ziggo staat.

Brein stelt dat het internet weliswaar openbaar is, maar dat er een wettelijke basis is voor het blokkeren van illegale sites zoals The Pirate Bay. Het feit dat het internet openbaar is zou de providers niet het recht geven om klanten toegang te geven tot een illegale site. XS4ALL erkent het probleem van illegaal downloaden, maar vindt de oplossing van Brein ongepast. De amusementsindustrie kan er zelf voor zorgen dat muziek en films legaal worden aangeboden op internet.

Het kort geding zal plaatsvinden op 28 juni in den Haag.