2min

Niet alleen Ziggo en XS4All, maar alle internetproviders in Nederland moeten The Pirate Bay blokkeren. Dat is het streven van Stichting Brein, zo vertelt directeur Tim Kuik aan Webwereld.

Kuik beschouwt dit streven als "redelijk" tegenover Ziggo en XS4All. Deze providers kregen op 11 januari van de rechter te horen dat zij The Pirate Bay moeten blokkeren, omdat te veel abonnees illegaal films en muziek van deze website downloaden en verspreiden. Als alleen deze twee providers de website hoeven te blokkeren, is dat oneerlijk en discriminerend ten opzichte van hun concurrenten, aldus Kuik.

De directeur bevestigt dat de belangenorganisatie verschillende providers heeft aangeschreven met het verzoek om The Pirate Bay te blokkeren. Hij wil niet ingaan op de vraag welke providers zijn organisatie heeft aangeschreven. Kuik wil alleen melden dat het om "de grotere isp’s" gaat: de bekendmaking laat hij over aan de bedrijven zelf.

Gisteren werd bekend dat in ieder geval UPC en T-Mobile een blokkadeverzoek hebben ontvangen van Stichting Brein. Wat deze providers hiermee doen is onbekend: zij zeggen zich nog op de inhoud van de brief te concentreren.

Ook KPN bevestigde gisteren dat het een blokkadeverzoek van de belangenorganisatie heeft ontvangen. Aanvankelijk zei woordvoerster Simona Petescu dat het bedrijf geen gehoor zou geven aan het verzoek, maar later werd dit afgezwakt door te stellen dat het bedrijf "zich beraadt" op het verzoek.

Kuik benadrukt dat het vonnis het laatste redmiddel is om The Pirate Bay aan te pakken. De Stichting heeft in het verleden providers meerdere malen verzocht om de website te blokkeren, maar daar wilden zij geen gehoor aan geven. Daarop stapte Brein naar de rechter. Aanvankelijk stelde de rechtbank Brein in het ongelijk, omdat het van mening was dat de belangenorganisatie individuele gebruikers moest aanpakken. In hoger beroep werd Brein alsnog in het gelijk gesteld door de Haagse rechter. Zowel Ziggo als XS4All hebben aangegeven in hoger beroep te zullen gaan, maar tot die tijd zullen zij gehoor moeten geven aan de rechterlijke uitspraak die nu op tafel ligt.

Het blokkadegebod va de rechter ziet Kuik als een eerste stap in de goede richting. Maar hij wil het niet daarbij laten. "Het is onze bedoeling dat alle isp’s in Nederland The Pirate Bay gaan blokkeren", aldus de directeur.