Zojuist is de voetbalwedstrijd Nederland tegen Denemarken afgelopen, gelukkig heeft Nederland met 2-0 gewonnen. De grote internet problemen waar vooraf voor werd gevreesd zijn gelukkig uitgebleven. De wedstrijd was prima online te bekijken, alleen de KPN had wat problemen bij het begin van de wedstrijd maar dat was snel onder controle.

Op het hoogste punt waren 121.017 computers met de stream verbonden. Op dat punt ging er bij één bepaalde netwerkleverancier het een en ander mis en moest de NOS nieuwe bezoekers even weigeren op haar stream. Dit was echter slechts 1 minuut nodig. We kunnen dus wel zeggen dat de NOS prima werk heeft geleverd.

De grote problemen zoals internet verbindingen die eruit zouden kunnen klappen, pinverkeer dat onmogelijk zou worden, het is allemaal uitgebleven. Een werknemer van de NOS wist te melden dat er één netwerkbeheerder echt problemen had met zijn netwerk en geen streams van de NOS meer wilde krijgen, dit was rond het piekmoment, de NOS verstookte toen 121Gigabit per seconde. Als we echter gaan kijken naar het totale verkeer op de Amsterdam Internet Exchange, het grootste internet knooppunt van Nederland en van de wereld, verbruikte deze minder dan op een normale werkdag. De afgelopen week deed de AMS-IX z’n 800 a 900 Gbit per seconde op werkdagen, vandaag tijdens de wedstrijd ging er slechts 700 Gbit per seconde over de lijn.

Het lijkt er dus op dat veel mensen er toch voor gekozen hebben om vrij te nemen en gezellig met vrienden en familie thuis of in het café te kijken in plaats van op het werk. De NOS heeft het prima voor elkaar gekregen en iedereen die wilde heeft op kantoor de eerste wedstrijd van oranje kunnen volgen. Er zullen geen wedstrijden meer volgen van oranje tijdens kantoor uren dus de NOS heeft de grootste internet proef goed doorstaan en is geslaagd!