2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Cybercriminelen hebben weer eens een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen. Ze hebben het nu gemunt op iTunesgebruikers die hun account hebben gekoppeld aan paypal. Hierdoor kunnen ze blijven shoppen en duurt het wel even voordat de eigenaar van de account het door heeft.

Op Twitter, Facebook en diverse andere sites komen berichten voorbij van mensen die zijn bestolen. Sommige voor "slechts" enkele honderden euro’s, maar er zijn ook gebruikers die praten over duizenden euro’s.

Het hoogste bedrag wat tot nu toe voorbij is gekomen is z’n 4700 dollar (3700 euro) van een Techcrunch gebruiker waarbij zijn hele rekening is leeggehaald. "Ik heb de beveiliging van PayPal gebeld en daar werd mij verteld dat een groot aantal iTunesaccounts getroffen is," zegt hij.

Volgens diverse beveiligingsexperts zijn er momenteel geen bekende lekken in Itunes of de servers van Apple, hierdoor lijkt het te gaan om slachtoffers van phishing praktijken.

Zowel Apple als Paypal willen op dit moment geen mededelingen doen over het aantal getroffen gebruikers waardoor het exacte aantal gebruikers onduidelijk blijft. Wel liet Apple aan de BBC het volgende weten: "ITunes is altijd druk bezig om fraude te voorkomen en te kijken hoe de veiligheid van alle gebruikers en de wachtwoorden verbeterd kan worden". Ook raadt Apple gebruikers aan waarvan hun credit card is gestolen en misbruikt op iTunes, contact op te nemen met hun bank om de kaart te laten blokkeren en de transacties terug te laten draaien.

PayPal laat in een reactie weten dat alle slachtoffers worden vergoed.