1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Mac-gebruikers denken vaak dat OS X niet onderhevig is aan problemen als trojans, malware en virussen. Dit is slechts deels tot helemaal niet waar, zo blijkt uit harde cijfers van antivirus-fabrikant Sophos.

Mac-gebruikers hebben vooralsnog niet veel te vrezen omdat de meeste kwaadwillenden software voor Windows-systemen maken. Macs worden in sommige gevallen wel geïnfecteerd door malware die bedoeld is voor Windows. De malware kan gezien de eigen architectuur en die van OS X zijn werk normaal gezien echter niet doen. Wel kan de infectie via overdrachten tussen een Mac en een ander systeem worden bevorderd.

In het rapport is veel Java-gebaseerde malware teruggevonden, wat op het moment nog geen probleem veroorzaakt omdat ook deze malware specifiek voor Windows ontworpen is. Kwaadwillenden zouden echter vrij makkelijk ook malware voor OS X kunnen bouwen en dit via een Java-aanval binnen laten dringen.

Sophos lanceerde begin deze maand een gratis antivirusscanner voor Mac OS X. De scanner vond al gauw veel interesse en bedient inmiddels meer dan 150.000 Mac-gebruikers.