2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De zwarte markt handel in ipv4 adressen lijkt te zijn begonnen. Microsoft heeft voor 5,32 miljoen euro een blok van bijna 667.000 ip-adressen gekocht. Hiermee lijkt de handel in ip-adressen die normaliter gratis worden toegewezen geopend.

Microsoft heeft de ip-adressen voor 7,5 miljoen dollar gekocht van het failliete Canadese telecombedrijf Nortel. Als deze deal wordt goedgekeurd dan koopt Microsoft 666.624 ip-adressen voor 11,25 dollar per stuk, wat neer komt op ongeveer 8 euro per stuk.

Of de ip-adressen ook daadwerkelijk worden overgedragen blijft nog even de vraag. Het lijkt namelijk haaks te staan op het beleid dat wereldwijd wordt gehanteerd voor het uitdelen van ip-adressen. Iedereen die lid is van de ARIN of RIPE kan met een goede onderbouwing gratis ipv4 adressen krijgen toegewezen. Deze ip-adressen zijn echter bijna op, de laatste blokken met adressen zijn recent uitgedeeld en het is een kwestie van tijd tot ook ARIN en RIPE zonder komen te zitten.

Er is al wel een alternatief voor ipv4 adressen, namelijk de ipv6 adressen. Het probleem is alleen dat je met een ipv4 adres niet een ipv6 adres kan benaderen en andersom. Daarom zie je nu dat langzaam alle internetdiensten overstappen op de mogelijkheid om op beide adressen beschikbaar te zijn. Het zal echter nog even gaan duren voordat diensten ipv4 gaan loslaten omdat de internetproviders dan ook zover moeten zijn dat ze al hun klanten voorzien van een ipv6 adres en niet van een ipv4 adres.

Microsoft wilde in elk geval niet reageren op de aankoop. Wat natuurlijk weer voer is voor speculaties. Wat wil Microsoft gaan doen met al deze ip-adressen. Zijn deze bedoelt voor de nieuwe clouddiensten van Microsoft of om in een later stadium weer door te verkopen?