De microblogdienst Twitter heeft voor het eerst in de geschiedenis van haar bestaan de privégegevens van één van haar gebruikers vrijgegeven. Dit deed het bedrijf na aandringen van de rechtbank.

Twitter heeft op aandringen van de rechtbank de gegevens bekendgemaakt van een persoon die kritiek had op een lokale Britse adviesraad. De raad van South Tyneside diende een verzoek in bij de rechtbank van Californië om zo achter de privégegevens tekomen en werd in het gelijk gesteld. Volgens sommige zou de raad zo happig op de gegevens zijn omdat zij denken dat de kritiek vanuit binnenuit komt. Een raadslid genaamd Ahmed Khan zou verdacht zijn. Zelf ontkend hij echter elke betrokkenheid.

Twitter kan zonder problemen deze gegevens openbaar maken dankzij haar privacybeleid. Hierin valt te lezen dat Twitter het recht heeft om de gegevens van haar gebruikers bekend te maken wanneer het bedrijf denkt dat dit nodig is voor de wet, regelgeving of een ander juridisch verzoek. Daarnaast zijn ook de veiligheid van een persoon, fraude, technische zaken of om de rechten of eigendommen van Twitter te beschermen genoeg reden om gegevens bekend te maken.

Volgens vele is de bekendmaking van deze gegevens een grote klap voor de vrijheid van meningsuiting. Volgens vele is deze vrijheid in groot gevaar, zeker nu dat er de laatste weken veel wordt gepraat over het beperken van vrijheid op internet.