Vandaag was de eerste en belangrijkste keynote van Apples WWDC (Worldwide Developers Conference), een van de punten op de agenda was het nieuwe Mac OS X-besturingsysteem, Mac OS X Lion. Deze nieuwe versie van Mac OS X bevat maar liefst 250 nieuwe functies en 3000 nieuwe API’s. De nieuwe versie van Apples besturingssysteem kan in juli worden gedownload voor slechts 23,99 euro uit de Mac App Store.

Enkele nieuwe functies in Lion zijn multitouchbewegingen via het touchpad, algehele ondersteuning voor schermvullende programma’s, Mission Control waarin alle geopende programma’s en vensters overzichtelijk worden weergegeven en de Mac App Store, die nu volledig is geïntegreerd in het besturingssysteem. Via de Mac App Store kan je alle belangrijke, populaire en handige apps vinden voor op je Mac, ook zijn deze net als op je iPhone via één klik aan te schaffen, te downloaden en te installeren.

Ook nieuw in Lion is de Launchpad dat een iOS-achtige interface heeft waarop al je applicaties zijn te vinden en gemakkelijk zijn op te starten.

Maar dat is nog lang niet alles, Apple heeft ook door dat Microsoft goed gescoord heeft met Office for the Mac 2011, de grote winnaar binnen dat pakket was de goede Outlook-client die werd meegeleverd. Apple heeft nu een nieuwe versie zijn van programma Mail laten zien, wat zeker kan worden gezien als een goede concurrent voor Outlook en bovendien gratis is. Mail heeft veel iPad-achtige features en biedt de mogelijkheid om je e-mail nog overzichtelijker te bekijken. De nieuwe functie voor conversaties groepeert bij elkaar horende berichten automatisch, waarbij herhaalde tekst wordt verborgen zodat je de conversatie eenvoudig kunt volgen. Met de nieuwe zoekfunctie kun je je zoekactie verfijnen en terwijl je typt, worden suggesties weergegeven op persoon, onderwerp of label. Ook biedt Mail ingebouwde ondersteuning voor Microsoft Exchange 2010.

Volgens Apple is Lion de geavanceerste Mac OS X-versie ooit gemaakt en zit deze versie meer dan ooit vol innovatieve functies, maar dat roept Apple eigenlijk bij elke nieuwe versie. Deze keer hebben ze gewoon veel iOS -chtige functies gekopieerd naar de Mac. Iets wat Microsoft inmiddels ook van plan lijkt te zijn met Windows 8. Beide bedrijven lijken dus een soortgelijke strategie te hebben.

Het belangrijkste invoerapparaat voor de MacBooks wordt het touchpad. Deze ondersteunt al jaren multitouch en daar wordt straks nog meer gebruik van gemaakt dan ooit te voren. Zo wordt het mogelijk om op een intuïtieve manier te scrollen, je kan knijp en tikbewegingen maken om in of uit te zoomen. Afbeeldingen of zelfs hele applicaties naar links of rechts te vegen (swipen). Voor de iMac-gebruikers wordt de Magic Trackpad van Apple straks een onmisbare accessoire omdat deze geen touchpad heeft.

Iets wat veel applicaties voor de Mac eerder nog niet deden, was het volledig benutten van het scherm, iets wat in Mac OS X Lion wel anders zal zijn. Alle applicaties krijgen standaard de mogelijkheid om op fullscreen te draaien en zo optimaal gebruik te maken van de ruimte. Of het nu gaat om foto’s kijken, surfen of een e-mail sturen. Alles kan schermvullend. Je kunt de schermvullende weergave gebruiken in onder andere de iWork- en iLife-programma’s, Safari, iTunes, Mail en FaceTime.

Mission Control is een combinatie van Exposé, Dashboard, Spaces en schermvullende programma’s waarin alle geopende programma’s en vensters op de Mac overzichtelijk worden weergegeven. Door een veegbeweging te maken, laat je het bureaublad uitzoomen en zie je per programma de geopende vensters, miniaturen van je schermvullende programma’s en Dashboard, zodat je met één tik vindt wat je zoekt.

Met Launchpad is het straks nog makkelijker om een applicatie te vinden en te openen, met een beweging verschijnen alle Mac-programma’s in een mooie schermvullende interface. Programma’s kunnen in elke willekeurige volgorde worden gezet of in mappen worden onderverdeeld. Je vindt snel het programma dat je zoekt, gewoon door met je vinger door de verschillende pagina’s met programma’s te vegen. Net zoals je gewend bent in iOS of in Android.

Andere nieuwe functies in Lion zijn:

  • Hervatten, waarmee programma’s op dezelfde manier worden weergegeven nadat je je Mac opnieuw hebt opgestart of een programma hebt gestopt en opnieuw hebt geopend;
  • Automatisch bewaren, waarmee je documenten tijdens het bewerken automatisch worden bewaard;
  • Versies, waarmee opeenvolgende versies van een document tijdens het bewerken automatisch worden bewaard en waarmee je eerdere versies eenvoudig kunt bekijken, bewerken en zelfs herstellen;
  • AirDrop, waarmee Macs in de buurt worden gedetecteerd en automatisch een draadloze peer-to-peerverbinding wordt gemaakt, zodat je eenvoudig en snel bestanden van de ene Mac naar de andere kunt overbrengen.

Mac OS X Lion is in juli in de Mac App Store te verkrijgen voor 23,99 euro als upgrade voor gebruikers van Mac OS X versie 10.6 Snow Leopard. Lion is de eenvoudigste OS X-upgrade ooit, aldus Apple. Mac OS X Lion Server (Lion vereist) is in juli in de Mac App Store verkrijgbaar voor 39,99 euro.

Voor Lion is een Intel Mac met een Core 2 Duo-, i3-, i5-, i7- of Xeon-processor en 2 GB RAM vereist. De Lion-upgrade kan op alle geautoriseerde Macs worden geïnstalleerd.

Het Mac OS X Lion-upgradepakket is gratis in de Mac App Store beschikbaar voor klanten die op of na 6 juni 2011 een in aanmerking komende nieuwe Mac hebben gekocht bij Apple of een erkende Apple-reseller.