3min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple gaf eind maart een tweede previewversie vrij van Mac OS X Lion aan een beperkte groep softwareontwikkelaars. Inmiddels zijn er verschillende nieuwe functies uitgelekt die aanwezig zijn of waar de basis voor is gelegd in deze tweede preview. Verwacht wordt dat de officiële versie van Mac OS X Lion in juni zal worden aangekondigd en deze zomer op de markt komt.

Een van de nieuwe dingen in Mac OS X Lion die al bekend was en reeds beschikbaar is in Snow Leopard, is dat er een appstore zal komen waarmee de gebruiker snel en gemakkelijk applicaties kan installeren en verwijderen. De interface van deze appstore zal veel lijken op het iOS-besturingssysteem van Apple dat gebruikt wordt op de iPhone, iPad en iPod touch. Wat nu met zekerheid gesteld kan worden, is dat de manier van applicaties verwijderen hetzelfde wordt als in iOS.

Je kunt door middel van de muis vast te houden op een applicatie het icoontje laten wiebelen en vervolgens op het kruisje klikken, net als bij de iOS-apparaten. Deze manier van verwijderen zal echter alleen werken voor applicaties die geïnstalleerd zijn vanuit de appstore. Applicaties die bijvoorbeeld via een cd worden geïnstalleerd kunnen dus niet op deze manier worden verwijderd.

De keuze van Apple om veel van de iOS-functionaliteiten over te zetten naar Mac OS X Lion, is waarschijnlijk om gebruikers nog makkelijker te laten overstappen van iOS-apparaten naar Mac OS X. Op deze manier hoopt Apple wellicht makkelijker en eenvoudiger marktaandeel van Windows in te pikken.

Iets wat ook al eerder bekend werd, is dat de scrollfunctie uit iOS ook wordt doorgetrokken naar Mac OS X Lion. Je moet dus naar boven scrollen om naar de onderkant van de pagina te surfen. Wel is er een optie in de Mac OS X Lion-instellingen om dit uit te schakelen en de oude en wellicht vertrouwde manier te gebruiken.

Een functie waar veel Mac OS X-gebruikers zich wellicht al jaren aan storen, is het extern schermgebruik. Bij het uit de slaaptstand halen van de Mac duurt het enkele seconden voordat deze in staat is om het externe scherm aan te sturen en te activeren. Dit is in Lion nu aanzienlijk verkort.

Ook doet Apple een verbeterde aanval op Windows door nu ook met een migratie-assistent te komen die in staat is om Windows-documenten, -e-mails, -contacten en -kalenders te importeren in Mac OS X. Iets wat de migratie-assistent eerder alleen kon doen met andere Mac OS X-systemen.

Tot slot zijn er aanwijzingen gevonden dat er een Find my Mac-functionaliteit komt. Deze Find my-functie bestaat al langer voor de iOS-apparaten, waarmee het mogelijk is te communiceren met de persoon die jouw mobiele iOS-apparaat heeft gevonden. Ook kan je zien waar het apparaat zich momenteel bevindt en eventueel kan je ook een ander wachtwoord instellen of zelfs het hele toestel wissen.

Deze functionaliteit wordt nu ook doorgetrokken naar Mac OS X. Hiermee kan je straks communiceren met iemand die jouw MacBook heeft gevonden. Waarschijnlijk kan je ook op afstand je MacBook wissen of wellicht volledig versleutelen. Of je straks ook de locatie van je MacBook kan zien, blijft even de vraag, want hoewel Apple en Google tegenwoordig in staat zijn om op basis van WiFi-netwerken in de buurt je locatie te bepalen, hebben ze hiervoor nog geen wereldwijde dekking. Een oplossing hiervoor zou een gps-chip kunnen zijn in alle laptopmodellen van Apple.