2min

Tags in dit artikel

, , ,

Vanaf vandaag is OS X Lion, het nieuwe besturingssysteem van Apple, beschikbaar om te downloaden uit de Mac App Store. Lion kost 23,99 euro in de Nederlands App Store en is alweer de zevende update van Mac OS X.

In oktober liet Apple de eerste aanpassingen in Lion zien tijdens het Back to the Mac-event. Eind februari konden de eerste ontwikkelaars Lion proberen in de eerste developerpreview en inmiddels is de eerste gold master van Lion verstrekt aan de ontwikkelaars.

Lion heeft een groot aantal updates en nieuwe functies. Veel applicaties zijn vernieuwd, zoals Mail, en de gebruikersinterface in Lion lijkt meer op die van iOS, dankzij onder andere Launchpad, wat veel weg heeft van het homescreen in iOS. Hetzelfde geldt voor Mail dat erg veel lijkt op zijn soortgelijke applicatie voor de iPad. Ook een betere intergratie van multitouchgebaren doen denken aan iOS.

Ook krijgt de Mac App Store een prominentere rol in Lion. Eerder al stelde Apple de Store beschikbaar via een update beschikbaar voor Snow Leopard-gebruikers en sindsdien is het aantal applicaties groeiende. Groot verschil tussen de Mac App Store en de Store voor iOS-apparaten is het feit dat dit niet de enige manier is om software te verkrijgen.

Andere veranderingen ten opzichte van Snow Leopard zijn fullscreenapps, de meeste applicaties kan je nu als apart venster draaien in volledig scherm. Deze komen dan in Mission Control als apart venster te staan. Mission Control laat zien wat er allemaal gebeurt op je Mac. Dit is een combinatie van het huidige Exposé, Spaces en Dashboard.

Als laatste, en misschien wel belangrijkste, vernieuwing is het feit dat Lion automatisch je documenten opslaat. Als je computer crasht, kun je altijd terug naar de laatste versie. De vraag is of dit direct perfect gaat werken, omdat in het pas gelanceerde Final Cut Pro X deze functie niet altijd even soepel werkt. Naast de laatste versie slaat Lion ook alle eerder gemaakte varianten van je document op. Deze kan je benaderen als je terug wil gaan in de tijd. Dit laatste heeft veel weg van Time Machine, waar je terug in de tijd kan gaan en je hele besturingssysteem terug kan zetten naar een bepaald moment.

Vanaf vandaag is Lion beschikbaar in de Mac App Store. Voor bedrijven en scholen is het mogelijk om op een andere manier Lion te verkrijgen. De vraag blijft echter wel of gebruikers van Leopard de mogelijkheid krijgen direct te upgraden naar Lion.