2min

Wie dacht dat we nu wel voldoende sociale netwerken hebben met Twitter, Hyves, Facebook en sinds kort ook Google+ heeft het mogelijk mis. Ook Microsoft lijkt sociale ambities te hebben, de grote vraag is alleen of het hier gaat om een nieuw social netwerk of meer een tool om je sociale netwerken te beheren. Microsoft had per ongeluk een website online gezet genaamd Tulalip op de domeinnaam socl.com, een project van de researchafdeling van Microsoft met nogal wat sociale uitingen.

Als we goed kijken naar de screenshots van SearchEngineLand dan zien we dat ze in elk geval integratie met Twitter en Facebook hebben geregeld. De soort van slogan van Tulalip luidt vrij vertaald: "Met Tulalip kan je vinden wat je nodig hebt en delen wat je al weet, nog makkelijker dan voorheen". Het is dus moeilijk te zeggen wat de dienst precies doet en kan.

Als we naar de omschrijving van Twitter kijken zien we dat de dienst in elk geval als een soort van Twitterclient kan functioneren. Twitter is echter een dermate groot succes, dat daarmee concurreren niet zoveel zin heeft, hier kwam Google ook achter met Google Buzz. Een nieuw sociaal netwerk dat gebruik maakt van de kracht van bestaande netwerken is natuurlijk wel enorm slim, zeker met de Hotmail en Live messenger database die Microsoft al heeft.

Het zou natuurlijk ook gewoon een webcliënt kunnen zijn om je sociale netwerken mee te beheren, maar wat hiervan de meerwaarde is voor Microsoft is dan weer niet duidelijk.

Microsoft zelf laat in een verklaring weten dat het om een testproject gaat van de researchafdeling van het bedrijf. Deze website had nooit online mogen komen maar dat is per ongeluk wel gebeurt. Of het echt gaat om een testproject of dat Microsoft grote plannen heeft zal in de toekomst moeten blijken.

Op de website Socl.com valt nu te lezen: "Thanks for stopping by. Socl.com is an internal design project from a team in Microsoft Research which was mistakenly published to the web. We didn’t mean to, honest."