2min

Het populaire online sociale netwerk Facebook heeft zijn inkomsten weten te verdubbelen in de eerste helft van dit jaar. De eerste zes maanden wist het bedrijf een omzet van 1,6 miljard dollar te genereren.

Dat heeft een anonieme bron die inzicht heeft in de financiën van Facebook tegen het internationale persbureau Reuters verteld. Naast een omzet van 1,6 miljard dollar in de eerste helft van het jaar, wist Facebook in dezelfde periode eveneens een nettowinst van 500 miljoen dollar te behalen.

Investeerders schatten de totale waarde van het online profielennetwerk op 80 miljard dollar. Vele analisten van de commerciële industrie verwachten dat Facebook volgend jaar naar de beurs zal gaan. Facebook heeft iedere vorm van commentaar geweigerd over deze berichtgeving.

Deze resultaten zijn opvallend te noemen. Uit een klanttevredenheidsonderzoek van van onderzoeksbureau ForeSee Results is gebleken dat Facebook een van de minst gewaardeerde bedrijven is in Amerika. ForeSee Results voerde het onderzoek uit bij 226 Amerikaanse bedrijven. Daarvan scoorden slechts 14 bedrijven evenveel of minder punten dan Facebook. Daarmee bungelt Facebook onderaan de lijst, samen met luchtvaartmaatschappijen, ziektekostenverzekeraars, kabelmaatschappijen en nutsbedrijven.

Tot op heden is er nog geen echte concurrent die zich kan meten met Facebook. Google lanceerde afgelopen juni zijn eigen sociale netwerk: Google+. Dit platform wist de eerste twee weken ongeveer 20 miljoen gebruikers over te halen zich te registreren. Het is mogelijk dat Google+ op termijn zal uitgroeien tot een geduchte tegenstander van Facebook, maar voorlopig is Facebook heer en meester op de social media markt.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft meer dan 750 miljoen gebruikers. Dit aantal groeit volgens de laatste cijfers gemiddeld met 20 miljoen leden per maand. Het is volgens Google de meest bezochte website ter wereld, met maandelijks 880 miljoen unieke bezoekers. Volgens de laatste geruchten probeert Facebook zijn populariteit nog verder te vergroten door een eigen muziekdienst te introduceren.

Ook in ons land is het online platform erg populair: Facebook heeft in Nederland ongeveer 3,5 miljoen gebruikers. Ons land staat daarmee op de 31e plaats op de wereldranglijst.