Een vermeend lid van het hackerscollectief LulzSec moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Gisteren verklaarde de 23-jarige Cody Kretsinger dat hij onschuldig is. Op 13 december zal hij zich tegenover de rechter moeten verdedigen.

Vorige week arresteerde de FBI Cody Kretsinger, die op het internet beter bekend staat als ‘recursion’. Volgens de Amerikaanse opsporingsdienst is hij verantwoordelijk voor de hackaanval op de website van Sony Pictures. Gisteren verklaarde Kretsinger tijdens een korte zitting tegenover de rechter in Los Angeles dat hij onschuldig is aan samenzwering en het ongeautoriseerd verschaffen van toegang tot een beveiligde computer.

De magistraat bepaalde dat de rechtszaak tegen de verdachte op 13 december zal worden voortgezet. Verder beval hij dat Kretsinger bijgestaan moet worden door een advocaat die door de rechtbank is aangewezen. De verdachte hangt een gevangenisstraf van 15 jaar boven het hoofd als hij veroordeeld wordt.

Erg spraakzaam was de verdachte niet: tijdens de rechtszitting gaf hij alleen antwoord op de vragen van de rechter. Na afloop weigerde hij commentaar te geven op de vragen van de pers.

Kretsinger zou vertrouwelijke informatie van Sony Pictures Entertainment buit hebben gemaakt door gebruik te maken van een SQL-injectie. Hij wordt er tevens van verdacht de informatie via internet te hebben verspreidt en dit via het Twitter-kanaal van LulzSec te hebben aangekondigd. "Door een eenvoudige injectie hadden we toegang tot ALLE informatie. Waarom hebben jullie zoveel vertrouwen in een bedrijf dat voor dergelijke eenvoudige aanvallen ontvankelijk is?", aldus LulzSec destijds in een verklaring.

Momenteel werken de Amerikaanse en Britse opsporingsdiensten nauw samen om leden van LulzSec en Anonymous op te sporen, vervolgen en achter tralies te krijgen. De hackers van deze organisaties zijn verantwoordelijk voor vele omvangrijke aanvallen tegen onder meer Sony, de NAVO, beveiligingsdiensten en de Amerikaanse Senaat. Het opsporen van de daders heeft een hoge prioriteit voor de opsporingsdiensten.