2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Binnenkort begint de bodemprocedure die belangenbehartiger Brein tegen Ziggo en XS4All heeft aangespannen. Brein is vol goede moed dat de rechter hen in het gelijk zal stellen en dat deze internetproviders de illegale downloadwebsite The Pirate Bay moeten blokkeren.

Vorig jaar juli spande Brein een rechtszaak aan tegen Ziggo en XS4All. De rechter oordeelde toen dat internetproviders niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor wat hun klanten downloaden. Dus in plaats van de providers te verplichten om illegale downloadwebsites te blokkeren, zou Brein individuele gebruikers moeten aanklagen. Daarop kondigde Brein aan een bodemprocedure tegen beide partijen aan te spannen.

Deze rechtszaak zal op vrijdag 11 november voor de rechtbank in Den Haag dienen. Brein ziet het proces vol optimisme tegemoet. Onlangs besliste de Belgische rechter dat Belgacom en Telenet de website van The Pirate Bay en elf sites die hiernaar verwijzen of aan gerelateerd zijn moeten blokkeren. Door een domme fout van de rechter in het vonnis wist The Pirate Bay de blokkade van de internetproviders te omzeilen. Door het registeren van de domeinnaam depiraatbaai.be kunnen Belgische internetters de website van The Pirate Bay nog steeds bezoeken en wordt het vonnis van de rechter niet overtreden.

Afgezien van rechterlijke uitspraak in België hebben rechters in diverse Europese landen zich uitgesproken tegen The Pirate Bay. Ook in Finland en Italië eiste de rechter dat internetproviders de toegang tot deze website blokkeerde. In het Verenigd Koninkrijk oordeelde de rechter dat internetprovider BT de toegang tot de usenetzoekmachine Newzbin 2 moet blokkeren, hoewel The Pirate Bay niks met Usenet te maken heeft, is de functie van The Pirate Bay en de Usenetzoekmachine hetzelfde, het aanbieden van links naar illegale content. Volgens Tim Kuik, de directeur van Brein, voldoende reden om vol vertrouwen de bodemprocedure in eigen land tegemoet te zien.

Ziggo en XS4All vinden dat het blokkeren van The Pirate Bay niet de juiste oplossing is. "Een blokkade is niet het juiste antwoord op het probleem dat Brein met de Pirate Bay heeft", aldus de advocaat van Ziggo.