1 min

BREIN heeft laten weten in beroep te gaan tegen het voorlopige vonnis waarin de rechter heeft beslist dat Ziggo The Pirate Bay niet hoeft te blokkeren.

"Het is essentieel dat de toegang tot sites geblokkeerd wordt als die zich welbewust niet aan de wet en rechterlijke vonnissen houden, anders is de rechteloosheid op het Internet niet te stoppen", zo vertelt BREIN-directeur Tim Kuik.

"Wij denken dat het blokkeren van The Pirate Bay minder verstrekkend is dan het vervolgen van individuele Ziggo abonnees. Het aanspreken van individuele internet gebruikers heeft niet onze voorkeur, ook al is het interessant dat Ziggo ter zitting heeft gezegd dat zij bereid is de naam-, adres- en woonplaatsgegevens van inbreukmakende abonnees af te geven."

Ziggo is blij met het vonnis, evenals met het feit dat de rechter de neutrale positie van providers benadrukt heeft. Overigens was ook XS4ALL blij met de uitspraak en ziet ze de bodemprocedure met vertrouwen tegemoet.

The Pirate Bay is een website waar torrents aan worden geboden en die door de rechter is verboden in Nederland. De Zweden die de site leiden zijn echter lastig te pakken en weigeren bovendien medewerking, waardoor de site bereikbaar blijft. BREIN wendde zich vervolgens tot Ziggo, dat blokkeren weigerde.