2min

Hobby Computer Club (HCC) pleit voor het instellen van onafhankelijke toezichthouders die de veiligheid van digitale communicatie en de opslag van gegevens monitoren. Mochten zich hierbij onregelmatigheden voordoen, dan zou de toezichthouder ook in staat moeten zijn om in te grijpen.

HCC ziet de voordelen in van de digitale communicatie van de overheid aan de burgers, maar tegelijkertijd waarschuwt de vereniging voor de mogelijke gevaren van deze wijze van communiceren en dienstverlening. Hackers en andere gevaren liggen op de loer. Het moet moeste wat kost voorkomen zien te worden dat gevoelige informatie van zowel de burgers als de overheid open en bloot op straat komen te liggen.

"Veel overheidssites hebben hun beveiliging niet op orde. De recente ‘hacks’ tonen dit schrijnend aan. Wanneer een lek gesignaleerd is, wordt er vervolgens niet altijd adequaat gehandeld (…) Dat geeft geen vertrouwen bij de burger", schrijft HCC in een manifest op haar website.

HCC verwijst naar de DigiNotar-kwestie, waarbij een Iraanse hacker wist in te breken op het computersysteem en zo honderden beveiligingscertificaten wist aan te maken. Lektober, een initiatief van Webwereld en onderzoeksjournalist Brenno de Winter, heeft tot nu toe enkele tientallen lekken bij diverse overheidsorganisaties en -instellingen aan het daglicht gebracht.

Om ervoor te zorgen dat de overheid op een veilige en verantwoorde wijze met persoonlijke gegevens en gevoelige informatie omgaat, pleit de organisatie voor het instellen van een onafhankelijke toezichthouder voor de digitale communicatie tussen de overheid en de burgers. Deze instantie moet de bevoegdheid krijgen om, in het ergste geval, de communicatie voor websites af te sluiten als blijkt dat de beveiliging niet in orde is. Met deze maatregel zal de privacy en veiligheid van burgers gewaarborgd worden.

"Net zoals dat je kunt zeggen dat een feest op laste van de brandweer niet door kan gaan, kan een site dan ‘op laste van’ worden gesloten", zegt Arda Gerkens, de directeur van HCC, tegenover NU.nl.