De Hobby Computer Club heeft recentelijk veel kritiek gekregen vanwege het abonneren van leden op een proeflidmaatschap van verschillende magazines. Indien leden niet geïnteresseerd waren in het abonnement, moesten zij dat zelf aangeven.

Bij diverse abonnees lag vorige week een computerblad van HUB en F&L op de deurmat. Dit proefexemplaar moet voor extra inkomsten bij de hobbycomputerclub zorgen, nadat de relatie van de computerclub met IDG stuk is gelopen. De brief die bij het exemplaar zat, stelde dat als leden geen abonnement wilden afsluiten ze hier zelf de uitgevers van op de hoogte moesten brengen.

Dit bericht schoot onmiddellijk in het verkeerde keelgat bij veel leden. Er werd dan ook hevige kritiek geuit op verschillende fora op het internet zoals het forum van Tros Radar, Tweakers.net en natuurlijk het forum van HCC zelf. Een HCC-lid vertelt: "De scheiding tussen IDG en HCC is nog tot daar aan toe, maar dat u (HCC) mij als langjarig verenigingslid dwingt tot het afzeggen van een door mij niet aangevraagd nieuw abonnement is hoogst dubieus. Waar bent u in vredesnaam mee bezig??"

Veel leden hebben ook al gezegd hun HCC-abonnement op te zeggen. HCC-woordvoerder Jeroen Jongeling laat weten dat ondanks deze kritiek HCC niet van plan is de actie stop te zetten, wel zegt hij tegenover Tweakers.net dat de brief kort door de bocht en slecht geformuleerd is en dat het niet de bedoeling was leden een computertijdschrift door het strot te duwen.

Veel leden betwijfelen ook of de actie wel of niet legitiem is. Volgens Jongeling is er goed gekeken naar de juridische regels op dit gebied. Ook vertelt hij dat tegenover alle negatieve geluiden er ook veel positieve klinken, toch zijn er al enkele HCC-leden opgestapt.

De toezichthouder Consumentenautoriteit laat weten dat het maken van een overeenkomst via opt-out alleen is toegestaan als er reeds een rechtsrelatie bestaat en de ondernemer erop mag vertrouwen dat een lid gebonden wil worden. Krijgt de consument echter een product toegezonden waar het niet om gevraagd heeft, dan is er geen verplichting om te betalen en mag de klant het product gratis houden.