1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De beursgang van het sociale netwerk Facebook gaat het hoogtepunt van 2012 worden in de techsector, aldus analisten van Forrester Research. Bijna niemand heeft twijfels of 2012 het jaar wordt dat Facebook naar de beurs gaat. Ook oprichter Mark Zuckerberg verbergt niet langer dat een beursgang wordt voorbereid.

De verwachting is dat de beursgang van Facebook een van de grootste ooit zal worden. Het bedrijf Renaissance Capital dat zich gespecialiseerd heeft in beursgangen meent dat Facebook in Amerika op de zesde plaats zal komen te staan en iets minder zal gaan ophalen dan Visa en General Motors. Wereldwijd gezien zal Facebook op ongeveer de 15e plek komen te staan.

De waarde vastleggen van een bedrijf als Facebook blijft enorm moeilijk. Dat bleek wel bij Groupon en LinkedIn waarbij de uiteindelijke beurswaarde flink verschilde met de geschatte waarde. De consensus nu is dat Facebook ongeveer 10 miljard dollar zal gaan ophalen, waarmee de totale waarde van Facebook uitkomt op 100 miljard dollar. Deze waarde is vergelijkbaar met de fastfoodketen McDonalds. Apple blijft nog altijd koploper met een notering van 337 miljard dollar.