Details rondom Windows Phone 8 uitgelekt

Pocketnow heeft de hand weten te leggen op een video van Microsoft waarin enkele details rondom Windows Phone 8 uit de doeken worden gedaan. Om te beginnen is hiermee bevestigd dat de Apollo update die voor de tweede helft van dit jaar gepland staat niet langer Windows Phone 7.x versie maar Windows Phone 8. Verder komen er flink wat wijzigingen aan, maar niet getreurd de Windows Phone 7 apps werken ook onder Windows Phone 8.

Details rondom Windows Phone 8 uitgelektHoewel het mobiele besturingssysteem dus op veel grote punten op de schop zal worden genomen blijven de Windows Phone 7 apps gewoon compatible met Windows Phone 8. Iets wat enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van het mobiele besturingssysteem.

Als we kijken naar de hardware specificaties van de Windows Phone toestellen en de eisen die Microsoft stelt is er nog voldoende ruimte voor verbetering. Met Windows Phone 8 komt er dan ook flink wat uitbreiding op hardware gebied. Zo zal Windows Phone 8 ondersteuning gaan bieden voor multicore processoren, 4 nieuwe schermresoluties en NFC-ondersteuning. Hiermee wordt een van de grootste pijnpunten van Windows Phone aangepakt, namelijk dat het qua hardware specificaties niet kan concurreren met de iPhone en Android-toestellen.

Verder zal Windows Phone 8 op dezelfde kernel gaan draaien als de grote broer Windows 8. Hierdoor komen er ook enorm veel integratie mogelijkheden beschikbaar tussen het standaard besturingssysteem voor desktops, laptops en tablets en het mobiele besturingssysteem. Ook voor applicatie ontwikkelaars moet het mogelijk worden om enorm veel broncode opnieuw te gebruiken, of de applicatie nu bedoeld is voor een computers of voor een mobiele telefoon.

Ook zou Microsoft werken aan een nieuwe applicatie om je Windows Phone te synchroniseren met je computer. De Zune client gaat waarschijnlijk verdwijnen en daarvoor in de plaats komt een uitgebreide versie van ActiveSync, een applicatie uit het Windows Mobile tijdperk dat waarschijnlijk een flinke upgrade zal krijgen.

Ook de Xbox App die momenteel al te vinden is op Windows Phones krijgt een fikse uitbreiding. Zo komt er ook een Xbox app voor Windows 8, zodat de Xbox mobile app met de Xbox pc app kan communiceren.

Verder rekent Microsoft op een Windows Phone Marketplace met 100.000 apps als Windows Phone 8 op de markt komt.

Ook de ondersteuning en mogelijkheden voor apps in Windows Phone 8 zullen flink worden uitgebreid. Zou kunnen apps straks makkelijker met elkaar communiceren, iets wat bijvoorbeeld handig is voor Twitter of Facebook. Ook zou Skype verder worden geïntegreerd in het besturingssysteem zodat je makkelijker kan bellen via VoIP.

Tot slot zou Microsoft mogelijk ondersteuning gaan bieden voor native code, wat het mogelijk maakt om veel krachtigere applicaties te ontwikkelen maar ook om bestaande iOS of Android-apps te converteren naar Windows Phone. Hier zitten echter nog wat haken en ogen aan die nog niet helemaal duidelijk zijn.

Ook treedt Microsoft gedeeltelijk in de voetsporen van Google met Android. Windows Phone 8 zal nog duidelijk gaan communiceren hoeveel data er wordt verbruikt. Ook komt er een zogenaamde DataSmart functie die actief op zoek gaat naar publieke draadloze WiFi netwerken van de telecomoperators. Dit zou moeten gaan werken door actief de locatie te monitoren via Bing Maps.

Ook heeft Microsoft het plan opgepakt om in Windows Phone 8 gebruik te gaan maken van proxy servers die de webpagina’s gaan voeren aan Internet Explorer 10. Hierdoor kan de proxy server flink wat compressie toepassen zodat het verbruikte dataverkeer flink daalt.

Ook gaat Microsoft zich flink focussen op de zakelijke markt. Zo komt er 128bit BitLocker Encryptie in het besturingssysteem, net als is de normale besturingssystemen van Microsoft is te vinden en zal Microsoft meer zakelijke mogelijkheden gaan bieden.

Kort samengevat kunnen we stellen dat Windows Phone 8 een gigantische update zal zijn voor Windows Phone en het besturingssysteem zeker naar een hoger plan zal gaan tillen. De vraag is hoe goed de integratie met bijvoorbeeld Windows 8 gaat worden en of Microsoft dezelfde kwaliteit, snelheid en gebruiksvriendelijkheid weet vast te houden in een nieuwe versie. In elk geval is Windows Phone 8 een versie om naar uit te kijken.

Bron:Pocketnow