Er is ophef omstaan nadat bekend is geworden dat Twitter de adresboeken van smartphones uitleest en opslaat op haar servers. Twitter verzamelt alle gegevens van de telefooncontacten op een smartphone en bewaart deze voor 18 maanden. D66 heeft aangegeven hier kamervragen over te gaan stellen.

Twitter verzamelt deze gegevens wanneer een gebruiker ervoor kiest om gebruik te maken van de Twitter vriendenzoeker. Om vrienden te kunnen vinden op Twitter moet de dienst beschikken over gegevens van je vrienden, de eenvoudigste manier is om je adresboek uit te lezen. Vervolgens gaat Twitter op basis van naam, e-mail adres en 06-nummer op zoek naar je vrienden. Twitter bewaart vervolgens deze gegevens voor een periode van achttien maanden op haar servers.

Twitter heeft inmiddels ook openlijk toegegeven dat er e-mail adressen en telefoonnummers worden opgeslagen. Verder zou er volgens Twitter niets worden opgeslagen. Het bedrijf heeft echter plannen om de applicatie te upgraden en om deze situatie duidelijker te maken in de voorwaarden.

In de huidige voorwaarden wordt namelijk niet expliciet aangegeven dat het bedrijf deze gegevens naar haar servers download en deze vervolgens achttien maanden bewaard. Er wordt wel vermeld dat er sprake is van logdata maar deze omschrijving is eigenlijk te onduidelijk. Volgens de huidige voorwaarden wordt er namelijk data opgeslagen als IP-adressen, browsertype, provider, bezochte pagina’s en dergelijke. Echter wordt er niets vermeld over het downloaden van contacten.