2min

Tags in dit artikel

, ,

Twitter beweert dat een gelekte dataset van 200 miljoen gebruikers niet werd gestolen door kwetsbaarheden in zijn systemen.

Op woensdag reageerde het Twitter Privacy Center op recente beschuldigingen over een gelekte dataset met mailadressen. “Grondig onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd dat de onlangs verkochte gegevens zijn verkregen door misbruik te maken van een kwetsbaarheid in Twitter-systemen”, aldus de organisatie.

Meerdere datalekken

In augustus bevestigde de organisatie dat een datalek met gevolgen voor 5,4 miljoen Twitter-gebruikers werd veroorzaakt door een kwetsbaarheid die sinds januari 2022 is opgelost.

Eerder deze maand deden geruchten de rondte over een nieuwe gelekte database met mailadressen van 200 miljoen Twitter-gebruikers. Naar verluidt werden de mailadressen gestolen met dezelfde kwetsbaarheid als de gegevens uit augustus.

Dit ontkent Twitter in de update. De organisatie stelt dat de nieuwe dataset niet werd gestolen met de eerdere kwetsbaarheid. Twitter beweert dat de gegevens “geen verband houden met het vorige incident of misbruik van Twitter-systemen”.

Daarnaast stelt de organisatie dat berichten over een datalek van 400 miljoen Twitter-gebruikers onwaar zijn. Volgens de organisatie circuleerden er twee datasets: beide met gegevens van 200 miljoen gebruikers, de ene met duplicaten en de andere zonder.

Andere bronnen

“Geen van de geanalyseerde datasets bevatten wachtwoorden of informatie die ertoe zou kunnen leiden dat wachtwoorden gecompromitteerd zijn”, voegde Twitter toe.

De organisatie stelt dat de gegevens “waarschijnlijk een verzameling zijn van gegevens die reeds openbaar beschikbaar waren via verschillende bronnen”.

“We zijn in contact met gegevensbeschermingsautoriteiten en andere relevante toezichthouders uit verschillende landen om opheldering te geven over de vermeende incidenten”, aldus Twitter.