1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Engelse overheid is bezig met de ontwikkeling van een nieuw plan dat ervoor moet zorgen dat de overheid tot een jaar lang data als telefoonnummers en e-mails op mag slaan. Met deze nieuwe wet wil de regering de strijd aanbinden tegen het terrorisme.

De nieuwe wet zal telecomaanbieders en internetproviders verplichten om data een jaar lang op te slaan. Dit moet ervoor zorgen dat de Engelse overheid en geheime dienst verdachte personen beter kunnen doorlichten. Dit weet The Telegraph te melden op basis van anonieme bronnen. Het plan zou opgesteld zijn door veiligheidsdiensten MI5 en MI6 en de afluisterdienst GCHQ.

Daarnaast wil de Britse regering met dit antiterrorismeplan ook informatie kunnen opvragen van social media als Facebook en Twitter en berichten bij online games. Ondanks dat de maatregelen pas in mei bekend zullen worden gemaakt, zou de overheid al geruime tijd bezig zijn om de weg vrij te maken voor deze wet. De overheid zou hiervoor al veel contact hebben gehad met telecomaanbieders en internetproviders.

Nu de plannen eerder bekend zijn geworden dan gepland, rijzen er veel vragen bij privacybeschermers. Naast de claim dat deze nieuwe wet erg makkelijk te manipuleren en misbruiken zou zijn, vrezen deze belangenorganisaties ook voor misbruik van telecomaanbieder en internetproviders zelf. Deze zouden de data namelijk kunnen misbruiken voor specifieke advertenties.