1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een nieuw wetsvoorstel van de Amerikaanse regering zal ervoor zorgen dat de NSA in de toekomst niet meer in staat is om massaal telefoniegegevens van burgers op te slaan. Die last komt bij telecomproviders te liggen en is voor de NSA slechts beperkt op te vragen.

Als een rechter bewezen acht dat een gebruiker een terrorist kan zijn, krijgt de NSA toestemming om gegevens over diegene en zijn of haar contacten op te vragen bij telecomproviders. De NSA kan via de rechter ook bepaalde criteria aanleveren, indien geaccepteerd kunnen resultaten van die criteria voor langere tijd direct naar de NSA worden doorgestuurd.

Voorheen werden telecomproviders gedwongen om alle gegevens bij voorbaat aan de NSA door te spelen. Die gegevens werden vijf jaar lang opgeslagen. De telecomproviders hoeven de gegevens slechts een jaar op te slaan, zoals nu ook al gebeurt. President Obama heeft nog getracht de termijn te verlengen, maar vond daarvoor niet voldoende steun.

De huidige regels zullen nog minstens 90 dagen gelden, daarvoor heeft President Obama verlenging aangevraagd. Het wetsvoorstel moet ook eerst goedgekeurd worden. Voor Belgen en Nederlanders verandert er overigens niks, het voorstel dekt alleen Amerikaanse burgers. Onze gegevens kan de NSA desgewenst nog steeds ongelimiteerd aftappen.