De Amerikaanse miljoenenstad New York wil iets doen aan de oude telefooncellen die op vrijwel iedere straathoek terug te vinden zijn. Het stadsbestuur start volgende maand een pilot genaamd City24x7 waarbij het smart screens van 32 inch gaat installeren in 250 telefoonhokjes. Hiermee kunnen mensen onder meer informatie opvragen, Skypen en hun e-mail bekijken.

Als deze proefballon een succes blijkt te zijn, dan zullen meerdere telefooncellen uitgerust worden met deze smart screens. Uiteindelijk wil het stadsbestuur alle 12.800 telefoonhokjes vervangen door deze zogeheten tablet-booths. De reden hiervan is dat de vergunning openbare betaaltelefoons in oktober 2014 verloopt.

De nieuwe ‘slimme’ telefoonhokjes zijn gratis toegankelijk. Mensen kunnen hier kosteloos informatie opvragen over bijvoorbeeld lokale horeca- en eetgelegenheden, toeristische bezienswaardigheden, verkeersinformatie en het winkelaanbod in de directe omgeving. Op termijn moet het mogelijk worden om via Skype een telefoongesprek te voeren en je e-mail te checken. Ten slotte moeten de telefooncellen ook een WiFi-hotspot vormen voor draadloos internet.

Het pilotprogramma kost de stad geen enkele cent en zal in de toekomst zelfs inkomsten genereren door lokale advertenties weer te geven. Het stadsbestuur zal 36 procent van de advertentie-inkomsten opstrijken. Het moet hiermee de jaarlijkse inkomsten van 18 miljoen dollar voor openbare telefoons overtreffen.