Stichting Brein heeft een aangifte ingediend tegen een 21-jarige man uit Oud-Beijerland op verdenking van het overtreden van de Auteurswet. Volgens de belangenbehartiger heeft de man enkele duizenden Nederlandstalige e-books en tien seizoenen van een Amerikaanse televisieserie online gezet.

De 21-jarige man bekende dat hij een account had aangemaakt op The Pirate Bay. Hij plaatse op deze downloadwebsite welgeteld 4900 links naar Nederlandstalige e-books. Daarnaast konden internetters tien complete seizoenen van een Amerikaanse televisieserie downloaden. Reden genoeg voor Stichting Brein om aangifte te doen tegen de jongeman. De Zuid-Hollander riskeert een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van 19.500 euro voor het overtreden van de Auteurswet. Tevens kunnen de benadeelde rechthebbende partijen een schadeclaim indienen.

Het is nu aan het Openbaar Ministerie (OM) om te besluiten of het de man gaat vervolgen of niet. Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, liet tegenover Webwereld weten de man civielrechtelijk te zullen vervolgen als het OM niets met de zaak doet. "We vervolgen iemand strafrechtelijk als we de inbreuk ernstig genoeg vinden om dat te doen", aldus Kuik.