2min

Een Franse analist beschikt kennelijk over een glazen bol waarmee hij in de toekomst kan kijken. Volgens Paul Amsellem verschijnt de ‘FacePhone’ binnen nu en 18 maanden op de markt. Om dat te bereiken zal Facebook Nokia of Research In Motion (RIM) overnemen.

Gisteren schreef Techzine al over de plannen van Facebook om een eigen smartphone te ontwerpen. Hoewel het vooralsnog om geruchten gaat die niet door het bedrijf zijn bevestigd, neemt een Franse analist de roddels wel heel erg serieus.

Volgens Paul Amsellem zal Facebook binnen anderhalf jaar een eigen smartphone op de markt uitbrengen. Volgens hem heeft het sociale netwerk geen andere keuze dan zo een nieuwe inkomstenbron te genereren. Het feit dat er al vele smartphonefabrikanten zijn, doet niets af van de populariteit van deze toekomstige ‘FacePhone’: volgens de analist zal dit toestel een flinke impact hebben op de smartphonemarkt.

"Facebook heeft iemand nodig die verstand heeft van mobiele netwerken, technologie, relaties met providers en logistiek", aldus Amsellem. Op dit moment zijn er volgens de analist twee smartphonefabrikanten die deze kennis in huis hebben en voor een "aantrekkelijk prijsje" overgenomen kunnen worden: Nokia en RIM. De waarde van deze bedrijven wordt door analisten geschat op respectievelijk 15 miljard en 6 miljard dollar, maar Facebook kan een van deze bedrijven waarschijnlijk voor een lagere prijs overkopen.

Andere deskundigen nemen de geruchten dat Facebook aan een eigen smartphone werkt niet zo serieus als Amsellem. Volgens hen is de markt al aardig verzadigd en heeft een nieuwe aanbieder geen toegevoegde waarde voor consumenten. Bedrijven als HP hebben dat in het verleden geprobeerd en faalden daar in.