2min

In navolging van Apple en Google wil Facebook ook een eigen smartphone op de markt brengen. Volgens Bits Blogs, de techblog van de New York Times, is slechts een handjevol medewerkers van het internetbedrijf op de hoogte van de plannen.

Volgens anonieme bronnen heeft Facebook al diverse oud-medewerkers van Apple in dienst genomen, die hielpen bij de ontwikkeling van de iPhone en de iPad. Zij benadrukken dat het de inmiddels de derde serieuze poging is van Facebook om de smartphonemarkt te betreden. Eerdere ondernemingen waren op niets uitgelopen, omdat er onvoldoende kennis aanwezig was binnen het bedrijf. De nieuwe medewerkers moeten daar verandering in aanbrengen. Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, zou volgens de geruchten een inhoudelijk gesprek met een van de medewerkers hebben gevoerd om meer over de werking van smartphones te weten te komen.

Nu Facebook onlangs de grote stap naar de beurs heeft gewaagd, is het internetbedrijf waarschijnlijk op zoek naar uiteenlopende inkomstenbronnen om beleggers tevreden te stellen. De smartphonemarkt zou volgens de onbekende bronnen een van de grootste kansen zijn voor Facebook om te groeien. "Als Facebook achterblijft op deze markt, is het bedrijf niets meer dan een applicatie op andere mobiele platforms", aldus een van de bronnen.

Als de medewerkers er niet in slagen om een eigen smartphone voor Facebook op de markt te brengen, dan heeft het internetbedrijf volgens Bits Blogs nog een tweede mogelijkheid: een bestaande smartphonefabrikant inlijven. Door de beursgang heeft Facebook flinke reserves aan financiële middelen opgebouwd. Research In Motion (RIM) en HTC zijn volgens de techblog interessante en betaalbare overnamekandidaten.

Facebook weigert tot op heden om nader in te gaan op de speculaties.