1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

China heeft nieuwe plannen aangekondigd voor veranderingen in de wetgeving rondom het internet. Met deze regels wordt de activiteit van bloggers en fora verder aangescherpt. Volgens een officieel statement zouden nieuwe regels helpen bij het beperken van illegale activiteiten, waardoor het vertrouwen in het internet onder de gebruikers wordt vergroot.

China staat er om bekend dat het er unieke regels op nahoudt wanneer het gaat om het internet. Zaken die het land als controversieel beschouwt kunnen veelal niet worden gevonden via normale zoekmachines en sociale netwerken als Facebook worden zelfs volledig afgeschermd. China biedt wel alternatieven, maar het is de vraag of deze volledig te vertrouwen zijn. Hoe dan ook moet de Chinese bevolking zeer goed oppassen met de activiteiten op het internet.

Onderdeel van het nieuwe plan is dat gebruikers hun account moeten verifiëren in combinatie met hun identiteit, zodat ze online berichten kunnen plaatsen. In een aantal grote steden als Beijing is deze regel overigens al actief. Ook grote blogplatforms als Tencent en Sina Corp moeten een administratieve licentie verkrijgen om mee te werken aan deze regulering, terwijl internetbedrijven minimaal 12 maanden lang de logs bij moeten houden. Internetbedrijven worden ook gedwongen om de politie assistentie te verlenen wanneer dit nodig is.

Een steeds groter deel van de ongeveer 500 miljoen internetgebruikers van China gebruikt microblogdiensten om de regering van China te bekritiseren of het luchten van opgekropte woede.