Don Mattrick, hoofd van Microsoft’s Xbox-divisie, heeft gehint naar de mogelijkheid dat Halo 4 niet alleen op een Xbox te spelen zal zijn. Tijdens een sessie gedurende GameBeat 2012 zou Mattrick gezegd hebben dat de game op een bepaalde manier met de Surface-tablet kan werken.

Aan de hand van deze uitspraak lijkt het er niet direct op dat de game volledig te spelen zal zijn op Microsoft’s tablet, maar een bepaalde integratie lijkt wel voor handen te liggen. Mattrick weigerde verder om meer informatie los te laten over de verhouding die bestaat tussen Halo 4 en Surface.

Microsoft heeft tijdens de E3 in Los Angeles een SmartGlass aangekondigd. Met deze software wordt het mogelijk om met iOS-, Android-, Windows Phone- en Windows 8-toestellen verbinding te leggen met de Xbox 360, waardoor extra functies beschikbaar komen. Zo kunnen gamers bijvoorbeeld via een tablet meer informatie opvragen over het Halo 4-universum.

Het lijkt waarschijnlijk dat Mattrick doelde op SmartGlass met zijn uitspraak, maar het is niet geheel ondenkbaar dat Microsoft de Surface-eigenaren zal voorzien van een manier om de volledige versie van Halo 4 te spelen vanaf de tablet. Het zou Surface ongetwijfeld aantrekkelijker maken voor gamers.