2min

Een tv-uitzending van een wedstrijd op de Olympische Spelen is verstoord door de microblogdienst Twitter. Er ontstonden problemen met GPS-zenders die vervolgens door Twitterende toeschouwers alleen maar erger werden gemaakt.

De problemen ontstonden afgelopen zaterdag tijden een wedstrijd voor de mannelijke wielrenners op de Olympische Spelen. Door de vele honderdduizenden toeschouwers die zich langs de weg hadden verzameld ontstonden er problemen met de GPS-zenders van de deelnemende wielrenners, het was onmogelijk om hun positie goed te bepalen. Hierdoor was het voor commentatoren onmogelijk om een degelijk en goed verslag van de wedstrijd te geven. Dit tot grote woede van de toeschouwers en televisie-kijkers.

Deze kijkers besloten vervolgens massaal om hun woede te uiten via Twitter. Deze extra stroom aan mobiel dataverkeer in Londen zorgde ervoor dat de GPS-posities helemaal niet meer uit te lezen waren. Hierdoor was het onmogelijk om te vertellen hoever de koplopers waren weggereden van het peloton.

Het Internationaal Olympisch Comité verzoekt alle bezoekers dan ook om wat rustiger aan te doen tijdens de Olympische Spelen met het versturen van berichten. Al geeft de woordvoerder toe dat dat verzoek waarschijnlijk weinig nut zal hebben.

Waar het IOC de problemen wijt aan een overbelast netwerk, stellen de providers geen problemen te hebben waargenomen tijdens deze wedstrijd.
De Olympische netwerkpartner BT stelt dat het vier keer zoveel netwerkcapaciteit heeft ingezet al tijdens de spelen in Beijing, hiermee verwacht de provider de extra vraag aan te kunnen tijdens het gehele evenement. Toch blijft het IOC erbij dat het om een netwerkprobleem gaat en dat het werkt aan een oplossing om herhaling te voorkomen.